28 Март 2024, 23:11 Днес (11) | Вчера (12)

Цакат работници с договори на чужд език

19 Август 2021 09:04 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 август 2021, 09:07

Водят ги, че работят на половин ден, а те се трудят денонощно

Командировани в чужбина български работници се жалват, че ги карат да подписват договори на чужд език, който не владеят, а впоследствие се оказва, че условията в него са договорени в полза на работодателя. Това съобщиха за "Монитор" от КНСБ.
Проблемите с командированите и работещите зад граница българи са обект на консултации и от другия голям синдикат у нас – КТ "Подкрепа".
Към КНСБ през 2017-2019 година е изграден консултативен център по Справедливо командироване, в рамките на проект на ЕК Fairposting. Експертите от този консултативен център са давали консултации на български командировани работници в Германия по техните трудови и осигурителни права.
По време на проекта станало ясно, че нашенците не са запознати със сроковете за прекратяване на трудовите договори и последствия от това. Причината се оказала абсурдна – хората не знаят езика, на който са съставени трудовите им договори.
"Много голям проблем е незнанието на езика. Трудовият договор в много случаи се предоставя само на немски, макар че трябва да има превод и на български.
Така хората го подписват, притиснати от това, че в противен случай няма да започнат работа и подлъгани от слухове за добрите условия на заплащане и др., подписват. След това се жалват защо са им прекратили договорите, а сроковете за прекратяване се договарят в полза на работодателя и много подобни абсурди", разказаха за "Монитор" от КНСБ.
От данните става ясно още, че най-често нашенците се жалват от заплащането им зад граница и искат повече информация за минимални ставки, браншови колективни трудови договори и други споразумения по браншове и във фирмите. Друг проблем се оказало социалното осигуряване и здравното осигуряване. Работниците не били наясно кой, къде и как плаща и как да се използват правата и могат ли и как да ги прехвърлят у нас. От синдиката подчертават, че за командированите служители българският работодател е длъжен да плаща социално осигуряване и здравно в България, докато за наетите по трудов договор в чужбина това е задължение на местния шеф.

"Подготвяхме, съставяхме и консултирахме пострадалите да подадат сигнали в ГИТ, за да се провери фирмата. Тъй като за командированите това е български работодател, проверката се извършва от ГИТ. След констатираните нарушения се налагат глоби, предписания и др. Остана открит и висящ въпросът пострадалите да подадат съдебни искове за неизплатените възнаграждения, командировъчни и други неизплатени суми от българския работодател пред съда. Само един от консултираните в строителството е подал иск", обясниха още от КНСБ. От синдиката посочиха още, че най-често нарушенията са констатирани в секторите строителство и социални грижи. В строителството работниците се оплакват от неизплащане на дължимите заплати, командировъчни и полагане на извънреден труд без всякакво регулиране и заплащане. При т.нар. социални асистенти пък се жалват от сключване на договори за 2-4 до 6 часа, а се работи денонощно.
"Имахме случаи на нарушения на германското законодателство в кланиците – работа без договор, без спазване на условията на ЗБУТ, злополуки. Там се намесиха колегите от консултантските центрове в Германия и случаите се решават на място. Имали сме и общи случаи в строителството и транспорта – румънски гражданин, нает от регистрирана в България фирма", разказаха още от КНСБ.
"Командированите работници в общия случай са хора, чиято заетост се осигурява през агенции за временна заетост, поради което (с някои изключения) не са членове на синдикати. Това е типът заетост, в който няма как работещите да се самоорганизират. Това е "гъвкав" труд - работиш, когато и ако агенцията те насочи към поредния работодател, например: болногледачи, грижи за деца и пр. Работниците не се познават помежду си, за да имат възможност да се защитават. Договорите им са временни, често сиви", коментираха пък от КТ "Подкрепа".
Те обясниха, че в България се срещат случаи, в които работещи се изпращат в чужбина, без да са осигурени с нужните документи за осигуряване. Често работодатели сключват договори за заплати в размер на българска минимална работна заплата, останалото не се отчита, не се плащат осигуровки, поради което и работещият е лишен от осигурителни права в нормални размери.
"Понастоящем при неизпълнение на законовите изисквания агенцията може да бъде лишена от правото да упражнява тази дейност. Отнемат й лиценза. Работещият трябва да знае, че това е силен инструмент и може да го използва. Макар че в скорошен наш анализ забелязахме, че собствениците на една такава фирма с отнет лиценз са регистрирали друга фирма с подобна икономическа дейност. Не само това - получавали са подкрепа през икономическите мерки срещу последствията от коронавирус. Това не е наказание, а награда. Но е възможно да се прави поради факта, че наказанието е за фирмата/юридическото лице, а не за конкретното физическо лице. За да се промени това, следва да се направят множество законови промени, но те могат да бъдат следствие само от идеологически промени, за каквито очевидно няма никакво управленско желание не само в България, но и в Европа", допълват още от синдиката.

Две трудови инспекции следят за нередности при работниците в Германия, обясниха пред "Монитор" от КНСБ.
"Трябва да се отбележи, че в Германия няма единна инспекция по труда, там действат няколко служби: едната е по контрола на работата на черно – т.нар. митнически служби, други са по условията на труд, а общо действащите закони в тази област са около 13 на брой. Така че за обикновения работник е много трудно да се ориентира към кого, в какви срокове да се обърне и да си търси правата. Тук е ключово сътрудничеството с центровете в Германия и ние се опитваме предварително да информираме и насочваме към тях, защото на място може да се реагира много адекватно и навременно", допълниха от синдиката. От там разказаха, че са консултирали работник, пострадал при трудова злополука, който след инцидента разбрал, че трудовият му договор е прекратен.
"Не са изплатили никакви обезщетения. Трябвало е да се завърне в България за лечение, като не му е заплатен пътят от работодателя. Поради липса на осигуровки и в България не му е съставен акт за трудова злополука. Лицето е било принудено да живее в общо помещение със съпругата си и още две семейства, а дори когато е бил болен, е трябвало да споделя една стая с други лица", допълват от КНСБ. При друг случай е получен сигнал от работник, командирован в град Касел, Германия, който имал около месец трудов договор.
"Трудовият договор впоследствие се оказа фалшив поради разминаване в часовете на труд и заплащане. Работникът напуска работа с обещанието, че ще му платят до 15 число на месеца. Тръгва си за България, но немският работодател му казва, че няма да му плати, да не го безпокои и му блокира телефона. Молбата към нас е да помогнем поне да се даде гласност да се предпазят други наши сънародници и ако може и да си вземе парите", допълниха от КНСБ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив