29 Март 2024, 10:56 Днес (3) | Вчера (11)

Цветанов: Обмисля се финансовият министър да е този, който да спира сделки

06 Април 2015 10:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 април 2015, 10:33
Булфото

Текстовете били оттеглени от НПК, за да се прецени дали с "тази отговорност" да не бъде натоварен финансовият министър. Другата възможност е правомощията да са в ръцете на главния прокурор, но по сигнал от финансовия министър, обясни Цветан Цветанов

Възможността главният прокурор да може да спира бизнес сделки за до 48 часа може да отпадне от промените в Гражданско-процесуалния кодекс, но той може да бъде заменен от фигурата на финансовия министър. Това каза пред Би Ти Ви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е вносител на предизвикалите полемики текстове.

В четвъртък Цветанов, с подкрепата на депутати от ГЕРБ, ДПС, БДЦ и Патриотичния фронт, направи опит да прокара такъв текст с промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които бяха гледани скоростно в правната комисия в НС, а на следващия ден – и в пленарна зала. Тогава обаче ГЕРБ оттегли текста, даващ извънредни права на главния прокурор, но се разбра, че ще опита да ги въведе, чрез промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), чрез които да се промени и Законът за съдебната власт. 

Сега Цветанов обясни, че текстовете били оттеглени, за да се прецени дали с "тази отговорност" - да спира сделки без съдебен контрол за до 48 часа, да не бъде натоварен финансовият министър. Другата възможност, била тези правомощия да останат в ръцете на главния прокурор, но по сигнал от финансовия министър. Министърът пък щял да прави това по информацията, с която разполага. Цветанов каза, че тези текстове щели да важат само в особени случаи. Не отговори обаче на въпроса как ще се разбира, че даден случай е "особен", а на няколко пъти изтъкна, че подобна норма е действала до 1997 г. у нас. По думите му бизнес сделки щели да се развалят за до 48 часа, например, в случаи на политическа нестабилност, каквато в момента не съществувала, и даде пример със ситуацията с фалиралата КТБ. 

"Ако имахме институции като БНБ със съответния надзор, нямаше да се стигне до ситуацията КТБ. Това означава, че имаме системен проблем. И това, което трябва да направи държавата е да защити обществения интерес", заяви Цветанов, който така и не отговори как ще се преценява, че интересът на държавата и обществото е застрашен. Той определи като "спекулативни" и "опит за внушения" твърденията, че с вкарването на извънредните поправки в законодателството е бламиран правосъдният министър, който от месеци подготвя проекта за мащабна съдебна реформа, който е във финална фаза. От думите му се разбра, че промените в НПК са съгласувани предварително само с финансовото министерство и с депутатите от парламентарните групи, които се подписаха под законопроекта. Цветанов каза, че се е срещнал с Христо Иванов едва в петък, когато ГЕРБ оттеглиха поправката в НПК. На правосъдния министър даде много висока оценка, като каза, че е "изключително коректен" човек, който е много силно мотивиран да продължи напред.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив