19 Септември 2024, 20:49 Днес (2) | Вчера (1)

Цели горски масиви са унищожени в Смолянско заради обилните снеговалежи

13 Март 2015 16:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 март 2015, 16:07
Под лиценза на creativecommons

Наред със сериозните пораженията по електроснабдителната мрежа в Смолянска област, има големи пораженията по горите – до 90% унищожени горски масиви. Това съобщи областният управител Недялко Славов

Областният управител днес е посетил общините Неделино и Баните и заяви, че има сериозни притеснения и по отношение на горските масиви. "Пораженията върху горите са значителни, много съборени дървета има в близост до пътя, до електроснабдителната мрежа, има цели горски масиви, които са на 80-90% унищожени", предупреди Славов.

Ситуацията в региона започва да се нормализира, но все още много населени места нямат електрозахранване. Работи се по възстановяването на електричеството.

Според Славов населените места без ток са над 60 в областта по последна информация, а перспективата не е особено благоприятна, тъй като поне седмица голяма част от тези населени места ще са без ток, предвид сериозните поражения по електроснабдителната мрежа.

Днес те ще осигурят пътна връзка до всички населени места в областта, дори и до най-малките села като основните усилия ще са за разчистването на пътя за Мугла, както и населените места, до които няма достъп в общините Неделино и Баните. От общината са успели да стигнат до тези населени места с АТВ-та, моторни шейни, ратраци и имат информация за състоянието на хората, които живеят там.

Областният управител каза още, че има допълнително техника и екипи, дошли от вътрешността на страната. Допълнителна техника към момента има и по разчистването на републиканската и общинска пътна мрежа и тя ще остане още няколко дни, така че да има възможност максимално добре да се прочистят пътищата от сняг и паднали дървета.

В общините Баните и Неделино е най-сериозно положението от гледна точка на това, че още има населени места, до които няма пътна връзка, но по отношение на електроснабдяването не по-малко тежка е ситуацията и в общините Мадан и Рудозем, както и в община Смолян, където в извънобщинския център повечето населени места са без ток. "Днес усилията ни са насочени към Арденското корито. Ще се опитаме да пуснем електрозахранването в Смилян и околните села, но се опасявам, че някои от населените места доста дълго време няма да имат ток поради факта, че цели километри електропроводи са унищожени", каза Славов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7582
GBP 2.4796 2.4887 2.3221
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив