05 Май 2024, 03:53 Днес (1) | Вчера (0)

Цената на природния газ ще е с 20% по-ниска, доставките - без посредници

15 Ноември 2012 12:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 ноември 2012, 13:00

Доставките на руски газ ще започнат през декември 2015 г.

Днес подписахме окончателно инвестиционно решение и трябва да кажа, че България заедно с нас пристъпва към реализирането на проекта, заяви генералният директор на "Газпром" Алексей Милер след подписването на споразумението за "Южен поток", предаде БГНЕС. Това означава, че това е окончателно съгласие между двете страни да започнат строителната дейност, каза Милер и поздрави всички с това знаменателно събитие. България се превръща в една най-големите транспортьори за подаване на руски газ към Европа. Това издига статутът на България като като играч на пазара на доставки на газ, каза още той.
Доставките на руски газ ще започнат през декември 2015 г. С нашите български колеги работихме в един напрегнат график. Всички задачи са постигнати в точно поставените срокове.
Милер благодари на българските си колеги, на Борисов и на България. Работата се провеждаше в конструктивен дух. Постигната е взаимно-изгодна договореност. България сега ще получава руски газ като се избягват териториите на други страни, заяви Милер. Относно "Южен поток" - абсолютно всички процедури са подписани и на 7 декември в Анапа ще има тържествени прояви свързани с началото на строителството на газопровода, каза Милер.
От своя страна икономическият министър Делян Добрев заяви, че дължината на трасето е 540 км с 59 км отклонение. "Общо над 900 м са тръбопроводите. Имаме Три компресорни станции с приемна станция на брега на Черно море. Входната точка е южно от Варна, северната точка е при границата със Сърбия. След старта на експлоатацията на газопровода няма да сме зависими от други държави, през които минава газът, той ще постъпва от Русия направо в България. Господин Милер е прав, че между България и Русия ние изграждаме една газова граница с този проект. Със сигурност ще имаме допълнителна сигурност на доставките. България е последната от държавите, участващи в проекта, която преди малко подписа окончателно "Южен поток". Всички държави към момента са взели окончателно решение и могат да продължат с останалата фаза от развитие на проекта", добави Добрев.
Милер отбеляза още, че след няколко минути ще бъде подписан и дългосрочният договор за доставки на газ. "Ключовият въпрос е за цената и във връзка с нашето партньорство и дейността, която се провежда с българските ни колеги в последните години, като се има предвид успешното сътрудничество в много посоки. Цената на природния газ за България ще бъде с над 20 процента по-ниска. Това е най-ниската цена за страни от категорията на България. Свързват ни десетки години успешна съвместна дейност", подчерта Милер. Той заяви, че договорът е сключен за 10 години.
"Най-важното беше поставено от българска страна – доставките на газ ще се осъществяват без посредници. Всички договорености, които бяха постигнати на най-високо политическо ниво, са постигнати и това е още едно важно събитие, което ознаменува нашето газово сътрудничество. Става въпрос за случайно съвпадение на подписването на тези документи в един и същи ден. Ако нещо се случва дори случайно, явно в това има някаква закономерност", каза Милер.
Във връзка със смъртта на патриарх Максим изразявам своите съболезнования, тези две прояви се провеждат в един и същи ден, според мен това също има символично значение, защото България получава преференциални цени. Това е възможност за по-нататъшно икономическо развитие на страната. В рамките на бъдещите 10 години предвиждаме възможността при наличието на някакви кардинални промени на цените на пазара възможно коригиране на цените на договора. Благодаря на нашите български колеги за конструктивната, добре организирана съвместна работа", добави Милер.
Той каза и че по принципни въпроси основните точки са били поставени днес, но най-значителната част за подготовката на тези договори е била извършена от служителите в руските и българските компании. "Господин Борисов ни ориентира към средата на ноември да подпишем договора. Тези срокове, които бяха поставени, са спазени, работата е изпълнена с чест и конструктивен диалог при вземането на тези решения", подчерта още Милер.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив