28 Март 2024, 10:48 Днес (4) | Вчера (12)

Цената на тока за бизнеса няма да падне

28 Септември 2015 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 септември 2015, 10:34
Под лиценза на creativecommons

Енергийната система няма резерви за намаляване на цените на тока за бизнеса, заяви зам.-председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов

Бизнесът отмени националния си протест, планиран за 30-и септември, заради цените на тока за индустрията, но актуални остават условията, които поставиха работодателските организации за реформи в енергетиката.

Бизнесът настоява до 1-ви октомври да бъде факт пътна карта за реформи в енергетиката и да стартира изпълнението ѝ. 

Министерският съвет да назначи международен одит на системата на енергетиката. Има настояване и да се създаде работна група, с участието на работодателите, за изработване на критериите за избор на членове на управителни органи на държавните дружества в системата на енергетиката. 

Очаква се и Народното събрание да стартира работа по предложените от бизнеса промени в Закона за енергетиката и Закона за възобновяемите енергийни източници.

Някои от мерките на бизнеса сме съгласни да подкрепим, каза по БНР  Валентин Николов. 

"Има смислени неща, които предлагат работодателите, които ние отдавна твърдим, но за да има консенсус в обществото и за да можем да изправим някои кривини в системата, като например злоупотреби в някои от предприятията, в някои сектори от енергетиката като възобновяемите източници, но не само. Те трябва да намерят законодателни промени, така че да бъдат коригирани, но това никога не съм твърдял, пък и не мисля, че ще донесе резерви, така че да намалим цената на тока", каза Николов.

Той категорично подчерта, че няма резерви по отношение на намаляване на цените на тока за бизнеса. Цели се намаляване на изкривяването в системата.

Николов посочи, че съгласно методиката на КЕВР за определяне на цените, няма обективни причини да се стигне до намаляване на цената на електроенергията за бизнеса.

"За бизнеса цената на тока е либерализирана, т.е. те купуват на търгове цената си или от борси. Дори и извън България могат да си купят ток. Реално погледнато цената на тока е пазарна при тях. Единствено надбавките, които слагат при цената на тока, се изчисляват от КЕВР, на база обективни критерии, които са заложени в нормативни документи. Аз не виждам по някакъв начин тези ставки, които изчислява Комисията, да могат да бъдат намалени към момента", обясни Валентин Николов.

Според него участието на представители на бизнеса в управителните органи на държавните дружества в системата на енергетиката ще повиши доверието в тях, защото те ще взимат решения за управлението на дружеството. За целта не се изисква законова промяна, а е решение на принципала. 

Той препоръча да се внимава кой ще влезе в бордовете, за да не се стигне до конфликт на интереси.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив