26 Април 2024, 23:50 Днес (11) | Вчера (14)

Ципрас е заявил пред премиера Борисов, че "няма контрол над ситуацията" по границата

18 Февруари 2016 18:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 февруари 2016, 17:15

Днес нашата страна е изпратила бусове, за да извозят до България нашите шофьори

При нормално работещи държави - за съжаление се оказа, че Гърция не е такава, колкото и да ми се обидят - когато един премиер се обади на друг премиер, той взима някакво решение. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел по повод блокадата на българо-гръцката граница, предаде БТА.
Два пъти му се обадих за едно нещо, добави той по повод разговорите с колегата му Алексис Ципрас. Когато външният, вътрешният, транспортният министър се обади няколко пъти, областните управители, и не пращат полиция и жандармерия да очистят трасето, това трябваше да направят един месец. Какво повече да направя, говорих с всички. Гръцкият премиер казва: "Бойко, извинявай, нямам контрол върху ситуацията". Тогава си затворете пристанищата, защо измъчвате тенденциозно българите в момент, когато отказвам пари, за да се направи ограда по границата с Гърция, попита Борисов.

Отказвам помощ на колегите си, за да демонстрирам лоялността към нашите съседи. В такива моменти реакции, изказвания, натиск, остават задълго в съзнанието. Десетилетия се мъчехме и за радост махнахме оградата с Гърция, сега българи и гърци си пътуват спокойно. Ние сме против тези, които ядат, пият и по абсолютно неправомерен начин тормозят шофьорите. Не сме против нашите съседи, искаме магистрала "Струма" да бъде мостът между България и Гърция, заяви премиерът.

Защитавах Гърция на срещата в Прага, единната европейска общност, настоявах да затворим всички външни граници на ЕС, влизането в Европа да става само през ГКПП. В същото време недопустимо, брутално и грубо вече месец гръцката държава не се намесва по никакъв начин за затварянето на нашата граница. Два пъти говоря с Ципрас - добрият тон, колегиалността, дипломацията, добросъседството, съм се опитвал да запазя в максимален обем, поясни Борисов.

Това някакви, каквито и да са хора, да си решават и да затварят пътища на друга държава, в други векове не знам какво би станало. Позицията ни е не само вече много твърда, не става въпрос дори за средствата, които губим. Това е просто целенасочено отношение към България - други пунктове не се затварят, коментира министър-председателят.

Той съобщи, че е разговарял с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да се изпратят на границата, ако бъде решено, представители на ЕК, за да видят в какво състояние са българските шофьори на гръцка територия. Той добави, че днес нашата страна е изпратила бусове, за да извозят до България нашите шофьори и те да могат да се нахранят, изкъпят и да пият вода. Това просто няма никакво обяснение. Няма човек, който би го одобрил, според мен, допълни Борисов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив