27 Април 2024, 17:29 Днес (0) | Вчера (11)

Ципрас капитулира. Ето го новият план за спасение на Гърция

10 Юли 2015 10:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2015, 10:11
Под лиценза на creativecommons

Страната очаква нов спасителен пакет за над 53 милиарда евро

Гърция представи на кредиторите си план за реформи, който предвижда по-строги икономии, в сравнение с отхвърления на референдума в страната. Малко преди последния срок правителството на Алексис Ципрас изпрати предложенията си, които предвиждат орязване на разходите с над 12 милиарда евро.

Планът предвижда съкращаване на разходите и увеличаване на данъците, което е близко до това, което бе поискано от кредиторите и отхвърлено от гърците на национален референдум. В замяна на реформите Гърция иска нов трети спасителен пакет на стойност над 53 милиарда евро. От тях 18 милиарда ще отидат за погасяване на дългове, а 35 милиарда - за подпомагане на икономическия растеж, предаде "Ройтерс".

В документа не се споменава за опрощаване на дълга, според гръцки медии.

Планът включва:

- Пповишаване на ДДС за някои икономически сфери и спестяване на близо 1% от БВП.

- Предвижда се ДДС от 23 процента за ресторантите и кетъринга и 13 процента за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък през 2015 г.

- Увеличение на данъка върху луксозното имущество

- Налагане незабавно на данък върху телевизионните реклами.

- Намаляване на разходите за отбрана с 300 милиона евро до края на 2016 г.

- Предвижда се и строг календар за приватизациите. Страната ще ускори приватизацията на държавните активи, включително регионалните летища и пристанища, което беше отказвано до момента.

- Премахване на по-ниската ставка на ДДС за островите, като се започне с най-популярните туристически атракции, въпреки опозицията на коалиционните партньори на Ципрас.

- Атина също се е съгласила на значителни отстъпки за пенсиите - държавата ще преустанови допълнителните плащанията за най-бедните пенсионери от декември 2019 г., година по-рано от планираното. Също така ще се повиши възрастта за пенсиониране до 67 години от 2022 г.

- Корпоративният данък ще се повиши до 28%, както искаше МВФ иска, а не 29%, както искаше правителството.

- Намаляване на военните разходи със 100 млн. евор през 2015 г. и с 200 млн. евро през 2016 г.

- Реформиране и подобряване на събираемостта на данъците и борба с укриването на данъци.

Премиерът Алексис Ципрас е насрочил за петък сутринта в 8 часа заседание на парламентарната група на СИРИЗА. Новият план е одобрен на заседание на правителството, след като министрите са се съгласили, че тежката икономическа ситуация и затварянето на банките означава, че пред страната няма друг вариант, освен да приеме почти всички условия на кредиторите.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейслеблум засега няма да коментира предложенията на Гърция за структурни реформи, необходими за разработването на трета спасителна програма за страната, заяви говорителят му Михел Рейнс тази сутрин.

По думите му Дейселблум "няма да коментира предложенията докато "международните" институции не завършат оценките си". По-рано Рейнс потвърди само получаването на предложенията.

Третата програма за финансово подпомагане на Гърция трябва да бъде осъществена в рамките на Европейския стабилизационен механизъм. Съгласуването на тази програма с всички страни на 12 юли е на практика последният шанс Гърция да остане в еврозоната.

Днес Европейската централна банка, Европейският съюз и Международният валутен фонд ще обсъдят плана на техническо ниво. Финансовите министри на еврозоната ще се срещнат в събота, а в неделя предстоят срещи на лидерите на еврогрупата и на всички 28 държави от ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив