20 Април 2024, 14:24 Днес (0) | Вчера (10)

Цифровите платформи изискват равни условия и лоялна конкуренция в застраховането

10 Септември 2021 11:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 септември 2021, 09:45

Акцентът трябва да бъде върху гаранциите, че регулаторната рамка в застрахователния сектор ще продължава да се основава на принципа „същите дейности, същите рискове, същите правила“

Застрахователна Европа публикува отговор до Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) по повод покана за консултации относно цифровите финанси, фокусиран върху фрагментацията и неинтеграцията на веригите на стойността, цифровите платформи и рисковете от групите със смесена дейност.
По отношение на разпокъсаността и неинтеграцията на веригите на стойността, Insurance Europe заявява, че сътрудничеството с партньорите винаги е било важен аспект на застрахователния пазар, например в контекста на застрахователното посредничество. Развитието в цифровата среда показва, че обхватът и разнообразието на сътрудничеството се е увеличило, което позволява на застрахователите да разширят гамата от продукти и услуги, предлагани на потребителите, за да обслужват по-добре техните интереси и нужди.
Insurance Europe посочва, че важно потенциално предимство на цифровите платформи е, че те могат да предложат нови начини и канали за достъп до застраховки и потенциално да допринесат за намаляване на застрахователните пропуски. Най-значимият риск, от друга страна, е потенциалът за изкривяване на пазара, ако не се осигурят истински равни условия и лоялна конкуренция.
Що се отнася до рисковете от групите със смесена дейност, Insurance Europe подчерта, че европейският застрахователен сектор е всеобхватно регулиран и контролиран сектор със стабилна рамка за водене на бизнес и пруденциална рамка. Въпреки това, докато новите технологични възможности и новото поведение на клиентите позволяват нови концепции за услуги, на пазара се появяват и нови доставчици на услуги, като BigTech. Следователно поддържането на истински равни условия между застрахователите и играчите на BigTech, като същевременно се избягва регулаторният арбитраж на европейско ниво, ще бъде от решаващо значение. Акцентът трябва да бъде върху гаранциите, че регулаторната рамка в застрахователния сектор ще продължава да се основава на принципа "същите дейности, същите рискове, същите правила". Това би помогнало да се гарантира, че дори когато тяхната бизнес дейност се фокусира само върху определена част от веригата на стойността, тя се подчинява на същите правила като всички други компании, извършващи същата дейност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив