25 Април 2024, 08:16 Днес (0) | Вчера (12)

Църкви отвориха приюти и кухни за бедни през зимата

01 Декември 2017 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 декември 2017, 08:35

„Каритас“ в Русе учи бездомници на занаят, ограмотява ги

Църкви и християнски организации отвориха приюти и кухни за бедни през зимата, установи репортерска проверка на "Монитор".

Три пъти седмично предоставя сготвена храна на обяд храмът "Свети Георги" в столичния квартал "Дървеница". Тя се осигурява за около 200 човека в понеделник, четвъртък и събота. В храма "Свети Илия" в комплекс "Дружба" в София пък се готви за 600 човека всяка събота.

За манджата не е необходимо предварително записване и формалности. Хората обаче трябва да си носят съдинки, тъй като към църковните кухни няма обособени трапезарии, казаха от настоятелствата.

91 човека са били приютени в двата кризисни центъра в София през нощта в сряда срещу четвъртък, съобщиха от Столична община.

Католическата благотворителна организация "Каритас" в Русе разполага с 30-ина свободни легла в дом "Добрият самарянин". Капацитетът е за 60 човека, но при тежки зими

приемаме и по 90 нуждаещи се, като слагаме походни легла

Това съобщи дежурният социален работник Виолета Калинова.

По думите й бездомниците все още не бързат да потърсят подслон, тъй като за някои от тях дори тези температури са поносими.

Обезпаразитяването, банята и бръсненето са задължителни, за да бъде приет човек в "Добрия самарянин". Освен покрив, топло и медицински грижи там се осигуряват и три хранения на ден. "Каритас" в Русе поддържа и Център за рехабилитация и социална адаптация, в който бездомници, психично болни, инвалиди с ТЕЛК и такива с умствени увреждания се научават на грамотност и елементарни трудови умения. Някои от тях дори вече са започнали работа в кухнята към приюта. До три месеца е срокът, в който могат да останат хората в "Добрия самарянин".

Някои обаче живеят и повече, тъй като не успяват да се интегрират и възвърнат трудовите си навици за това време, поясни социалният работник Виолета Калинова.

Свободни места има и в църковния приют към храма "Света Троица" в Добрич. Капацитетът е за 16 човека, приемат се приоритетно бездомни майки с деца, поясни отец Емануил. В момента сме настанили две майки с децата си и баба с внуче, но имаме и други самотни и бездомни хора, допълни свещеникът.

Освен подслон и храна, църковното настоятелство търси и работа на бездомниците. Ако обаче не желаят да се трудят, пиянстват,

не поддържат лична хигиена и се държат неприлично, се връщат отново на улицата

Две църкви във Варна раздават храна на хора в нужда, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Топъл обяд получават бездомници и социално слаби всяка събота от кухнята при храма "Свети архангел Михаил". На Никулден се планират и няколко казана с рибен курбан. В черковния двор на "Свети Атанасий" пък в четвъртък се раздават пакети със суха храна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив