19 Април 2024, 08:24 Днес (0) | Вчера (11)

ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" искат повишение на цените

01 Март 2018 09:30 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 март 2018, 09:07

Увеличението или ще бъде минимално, или изобщо няма да го има, контрираха от регулатора

И трите доставчика на ток - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", обявиха в сряда, че пишат разчети за вдигане на цените от 1 юли. По закон в края на февруари ЕРП-тата са длъжни да уведомят Комисията за енергийно и водно регулиране дали смятат да променят тарифите си, а до 31 март трябва да представят и конкретните си искания. ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" не уточняват в официалните си съобщения каква точно промяна на цените ще искат, пише в. Сега.

Комисията няма да позволи рязка промяна на цената на тока, обяви вчера председателят на КЕВР Иван Иванов. "Нито кредитите, нито лихвите са ценообразуващи", заяви той по повод сделката за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком" и заявените намерения на компанията.

Експертът от комисията Пламен Младеновски също заяви, че поскъпването вероятно ще е минимално или изобщо няма да го има. "Всяка година те искат поскъпване на тока, но тези техни искания се анализират от експертите и в крайна сметка се стига до заключение дали са основателни, неоснователни и т.н., така че според мен няма място за притеснения. Поне към момента, без да съм запознат в детайли с тяхното искане, аз не виждам някакви предпоставки за увеличение на цените", каза той пред БНР.

От ЧЕЗ заявиха, че с предложението си целят да се осигурят сигурност на снабдяването и качествена услуга на клиентите, намаляване на технологичните разходи и необходимите средства за развитие и разширяване на мрежата. В заявлението си "ЧЕЗ Разпределение България" ще отрази реално достигнатото ниво на технологичния разход за 2017 г. в размер на 10.35%, реалните разходи за балансиране, както и планираните брутни инвестиции за целия пети регулаторен период в размер над 278 млн. лв., пишат от компанията.

От ЕВН разпространиха почти подобно съобщение и също не уточниха на какъв процент увеличение ще заложат. Последното поскъпване на тока бе миналия юли, когато цените бяха повишени с 2-3%. Първоначално обаче и трите компании поискаха значително по-голямо увеличение. Традиционно дружествата искат голям скок, но в крайна сметка получават по-малко повишение на цените. На практика играта между регулатора и ЕРП-тата се върти в омагьосан кръг. Доставчиците мотивират исканията си за по-високи цени с нуждата от инвестиции в мрежата. Енергийният регулатор от своя страна обаче първо иска "да види" вложенията, а едва след това да потвърди и новите цени.

Преди около година например КЕВР провери инвестициите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Тогава комисарите засякоха разминаване между плановете и реалните инвестиции по мрежата. Затова и регулаторът преразгледа исканията за промяна в цената на тока и ограничи поскъпването.

Четвърта енергийна компания съди България

След като България се сдоби с три арбитражни дела от страна на трите ЕРП-та, още една енергийна компания е завела иск срещу страната ни в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон.

Общата сума на исковете на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" е от порядъка на около 1 млрд.евро. Не е известен искът на ЧЕЗ, но според официалното съобщение на компанията става въпрос за "стотици милиони евро".

Новото дело срещу България е заведено от ACF Renewable Energy Ltd, Малта, съобщи Economix.bg. Размерът на иска не се посочва. Инвеститорът е собственик на "АКВА Пауър Си Еф Карад Пи Ви Парк" - фотоволтаична централа край с. Караджалово, Първомай, с инсталирана мощност 60 мегавата. Зад малтийската компания всъщност стои голям саудитски холдинг - AKWA Holding. По данни на AKWA инвестицията в България е 272 млн. долара. ACF Renewable Energy води делото срещу страната ни заради промени в правилата на електроенергийния пазар. Фирмата е имала затруднения с обслужването на заем заради въведените у нас ограничения за изкупуване на ток от ВЕИ централи, таксата за достъп и вноската във фонд "Сигурност на енергийната система".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив