06 Октомври 2024, 09:30 Днес (0) | Вчера (0)

Чавдар Кънчев взима 75% в "Евро-финанс"

19 Ноември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Митичният шеф на "Булбанк" от времето преди приватизацията й - Чавдар Кънчев, получи разрешение от Комисията за финансов надзор да придобие като физическо лице над 10% от капитала на инвестиционния посредник "Евро-финанс".

Според източници на "Дневник" той ще придобие мажоритарен пакет от 75%, който гарантира пълен контрол върху управлението.

Досега посредникът имаше четири акционера - по 22.5% държаха застрахователните компании "Орел" и "Орел живот", 19.8% притежаваше Кънчев, а 10.2% - президентът на "Орел-Г-холдинг" Добромир Гущеров. Всички тези акции вече са собственост на бившият шеф на "Булбанк". Сделката още не е факт, тъй като решението на зам.-председателя на комисията Димана Ранкова е получено едва във вторник.

В момента Кънчев е член на попечителския съвет на пенсионната компания "Съгласие", която също е част от холдинга "Орел". След разрешението на комисията банкерът вече се появява официално като собственик на инвестиционния посредник на групата.

"Евро-финанс" беше създаден като дружество на управляваната тогава от Кънчев "Булбанк". Малка част от него притежаваше и "Корпоративна банка", която тогава също беше дъщерна на "Булбанк". Непосредствено преди приватизацията й през октомври 2000 г. най-голямата банка у нас продаде "Евро-финанс" на "Орел-Г-холдинг". Затова и не беше чудно, че Чавдар Кънчев запази близки отношения със структурата на Добромир Гущеров.

Очакванията във финансовите среди са, че отсега нататък пътищата на "Евро-финанс" и "Орел" се разделят, като и останалите 25% от капитала на посредника няма да са притежание на застрахователния холдинг. Очаква се след сделката за прехвърлянето на контролния пакет финансовата къща да разшири услугите си. Само преди няколко седмици "Евро-финанс" прекрати търговията с български депозитарни разписки, базирани върху цената на акциите на германските компании "Сименс", "Дойче телеком", "Дойче банк" и САП във Франкфурт. Посредникът няма много дребни клиенти заради сравнително високите си комисиони. Той обаче е чест изпълнител на търгови предложения за изкупуване на акции на публични дружества.

Кънчев, който допреди няколко години беше считан за един от най-влиятелните хора в България, се занимаваше с консултантска дейност, след като напусна "Булбанк" при приватизацията й.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив