13 Октомври 2024, 01:17 Днес (0) | Вчера (0)

Частни линейки за богатите, държавните само за бедните

23 Април 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Министър Славчо Богоев обясни новата здравна доктрина Платежоспособните ще бъдат включени в специална система

В спешната помощ у нас от догодина ще се включат и частни структури. Те ще поемат само платежоспособните пациенти. По този начин ще отпаднат част от ангажиментите на държавната "Бърза помощ". Такава е в общи линии концепцията за развитието на спешната помощ у нас, очертана от здравния министър Славчо Богоев.
-------------
Има голям интерес от частни инвеститори, които искат да развият собствена мрежа за спешна помощ, съобщи вчера министърът. Това ще стане само в големите градове, където те могат да я поддържат с богати клиенти, които да плащат извънредно за нея. Министърът уточни, че се търси вариант частниците да поемат и случаите от "нормален характер".
"Намерението е частните линейки да обслужват нуждата и интереса на богатите, които могат да плащат за тяхната специална система. Тя ще им дава някои предимства и по-бърза реакция", каза Богоев. "Това, сами разбирате, е доста по-скъпо и доста по-добре платено и само богатите могат да си го позволят", подчерта той.
В момента се обсъждало как този интерес ще се съчетае с нуждата частните линейки да могат да се ползват от всички осигурени.
"Системите ще трябва да се интегрират и на цените, които държавата плаща, частната "Бърза помощ" да решава и обществената задача, която в никой случай не засяга богати-бедни", смята Богоев.

 

В момента гражданите ползват безплатно линейките, защото те се финансират от държавата.
С промени в съществуващите закони и нормативни актове частната "Бърза помощ" ще стане възможна още от 2005 г., каза министърът.
Интегрирането на частните структури в националната система за "Бърза помощ" щяло да намали ангажимента на държавата към броя и поддръжката на колите в големите градове.
Богоев предположи, че извън големите градове линейките винаги ще си останат държавни, защото там няма платежоспособно търсене.

----------------
Преди няколко месеца Богоев предположи друго - че в големите градове ще се появят частни линейки, които ще осигуряват спешна помощ, но държавата, чието задължение по закон е да осигурява спешността, ще сключва договори и ще плаща за превозването на пациенти. Друго предположение на министъра беше, че здравната каса може би ще плаща частично за "Бърза помощ". В момента спешността се издържа изцяло от Министерството на здравеопазването.
-----------------------

Министерски съвет отпусна вчера 5 млн. лв. за структурната реформа в сферата на здравната реформа от заделените за целта 10 млн. За нови линейки ще бъдат дадени 660 000 лв. Цената на един автомобил варира между 40 и 60 000 лв. Т.е. могат да бъдат купени 10-15 линейки, уточни министърът. Ще бъдат взети и няколко УАЗ-ки от Военния резерв, които били изключително подходящи за високопланинските райони.
"Преди 3-4 години, когато бяха оборудвани спешните центрове в страната, резервът от линейки беше около 15. Сега този резерв е стопен до нулата. 15 автомобила са напълно амортизирати. Годишно трябва да се купуват между 20 и 40 линейки, за да се поддържа цялата система", каза министърът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив