18 Април 2024, 14:20 Днес (6) | Вчера (11)

Частните фондове предупреждават за възможна нестабилност в пенсионната система

18 Март 2015 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 март 2015, 09:56
thinkstockphotos.com

Дружествата подкрепят създаването на гаранционен фонд и въвеждането на мултифондовете

Стабилността на пенсионната система в България ще се разруши, ако бъде приета възможността вноските за втора пенсия да могат да се правят в Сребърния фонд. Това заяви председателят на Асоциацията на пенсионните фондове Никола Абаджиев пред временната комисия в парламента, която се занимава със законовите промени за пенсионните дружества. Пред депутатите ръководителите на всички девет дружества на пазара изразиха готовност да намалят таксите за управлението на парите на своите клиенти, предаде БНР.

В момента парите за втора пенсия се внасят в частни пенсионни дружества и са 5% от осигуровките. Според пенсионните дружества, ако бъде прието предложението на финансовото министерство всеки да избира дали да остане в частен фонд, или да трупа парите си в държавното обществено осигуряване, това ще наруши принципа на задължителност на втория стълб в системата.

"С включването на Държавния фонд за гарантиране на пенсионната система като хранилище на средствата от фондовете се прави опит да се използва инструмент, предназначен за гарантиране на устойчивост, какъвто е Сребърният фонд, като в същото време се разрушава сигурността на пенсионната система в България, в пълно противоречие с поставената общоевропейска цел за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии", обясни председателят на асоциацията на пенсионните дружества Никола Абаджиев.

С подобни действия вторият стълб в пенсионната от задължителен ще стане доброволен, допълни Даниела Петкова, която ръководи най-големият фонд у нас - ПОК "Доверие". Петкова посочи още, че има регламент на Европейския съюз, който разграничава начина, по който се извършват актюерските разчети при изчисляване на размерите на пенсиите. "И разликата е съществена, когато става въпрос за задължително и когато става въпрос за доброволно осигуряване", каза Петкова. Това означава, че ще се промени начинът, по който се изчисляват пенсиите за тези, които оставят парите си в частните фондове. Размерът на натрупаните средства ще зависи и от таксите и удръжките, които фондовете събират за управление на парите.

Дружествата подкрепят създаването на гаранционен фонд и въвеждането на мултифондовете.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив