19 Май 2024, 11:51 Днес (0) | Вчера (0)

Честита баба Марта!

01 Март 2014 04:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 февруари 2014, 17:59

Екипът на ИНСМАРКЕТ ви пожелава здраве и късмет, положителни емоции и пролетно настроение

Честването на Баба Марта е хилядолетна българска традиция, която символизира края на зимата и идването на пролетта. Всяка година на днешния ден си подаряваме мартеници – символ на здравето и плодородието.

В класическия си вид мартеницата представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червено - здраве, сила, живот; бяло - чистота, невинност, щастие.
В Шоплука и Мелнишко вместо бял конец в мартеницата се вплита син конец (против уроки), а в Родопите се слагат още няколко цвята.

БАБИНАТА ПРИКАЗКА ЗА БАБА МАРТА

24488


Живяла Марта със своите братя далеч в планината. Братята й носели едно име — Сечко, но единият бил Малък Сечко, защото не бил така лют като нрав, а другият – Голям Сечко, защото бил страховит, като се ядоса. От високата планина братята виждали и чували всичко, каквото става по земята.  И баба Марта не била по-различна по нрав от братята си. Усмихвала ли се тя, погалвала гадинки и тревички, стопляла простора с благата си усмивка; блестяло като златно слънцето, прелитали весело птичките. Ядосала ли се обаче, небето и земята треперили от страх, вихрите заигравали хоро и студ сковавал земята.
   Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината да попасат младата набола тревица, че слънчицето огрявало топло, а птичките къпели простора в звуци.
   — Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! Скоро Сечко си отиде, ама сестра му е тук — думал й свекърът.
   Преживял бил много той и мъдро можел да поучи. По слънцето познавал старецът кога ветрове ще завеят, по месеца разбирал кога дъжд ще захване, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее. Срещал бил много пъти Баба Марта и и помнел нрава.
   — Кърпикожусите цъфтят сега, снахо — топло напомнил старецът. — Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!
   — Е, тейко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи — казала невестата и подбрала овцете и козите нагоре към планината.
   Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат...
   Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветрове забрулили безмилостно набъбналата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея....
   Непокорната млада овчарка така и не се върнала вече. Тя останала заедно с овчиците си горе в планината. Оттогава е и обичаят да се правят мартеници, за да е радостна Баба Марта и да носи само добрини и усмивки на хората.

Честита Баба Марта на всички!
Екипът на ИНСМАРКЕТ ви пожелава здраве и късмет, положителни емоции и пролетно настроение!
И, разбира се, усмихвайте се по-често! 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив