29 Март 2024, 09:46 Днес (1) | Вчера (11)

Честито Рождество Христово!

25 Декември 2019 00:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 декември 2019, 19:09

С пожелание този ден да възроди в сърцата ни вярата и добрите дела

Честито Рождество Христово! Днес е ден, в който вярата, надеждата и любовта възкръсват у хората и им дават сила и смисъл да продължават напред. В една от богослужебните книги за този ден се казва: "Господи, помогни ни и ние да се родим духовно!" Всички знаем библейското свидетелство за този ден, както и обичаите, които и до днес го съпътстват. А ако Христос не се роди у нас? Ако не се родим духовно? За вярващите християни Христовото Рождество е свят и тайнствен ден, защото предвечният Бог слиза от небесата, за да се сбъдне великата тайна на Боговъплъщението. Хората от древност имат предчувствие за идването от небесата на Месия като централно събитие в живота на човечеството, пише проф. д-р Антоний Хубанчев, дългогодишен преподавател в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Цицерон се позовава на прастаро предание, според което ще се яви небесен Избавител, Който ще спаси целия човешки род. В свое стихотворение Хораций разсъждава: "Кой е в състояние да ни примири с Небето? Никой смъртен, дори и най-праведният. Само Бог може да осъществи това велико дело. Нека слезе Той от небесните висини, като вижда нашите бедствия". Най-поразително е обаче свидетелството на Вергилий, който чрез Кумейската Сивила - загадъчна древна гадателка и прорицателка - прави предсказанието: "Ще се роди тайнствено Дете, Син на Божеството, чрез Което ще се поднови всичко създадено. То ще убие змията-звяр, ще премахне греха и ще въдвори мир в цялата земя..."
Христос се родил във време, което жадувало духовната промяна. Античният свят бил обхванат от дълбока криза, в която материалното властвало над духовното. Това бил свят, разтърсван от слепи страсти - свят на демагогия и излъгани тълпи, на разпътство, на омраза и безчовечност. В него обаче бил дълбоко стаен копнежът по истинния Бог... И в тази безнадеждна действителност - през оная Велика нощ на Ориента - идва Божествената Любов. Идва тихо и незабележимо. В спокойно величие и тържественост. Не с грозната мощ на оръжието, не с бързопреходния блясък на политическата власт и не с проникновението на рационалното познание. Вечният Живот навлиза в тленността на нашия свят. Висшата реалност обновява в потока на относителното безусловните ценности на човешкия живот. Хвърлен е мост, който съединява Бога с човека, висшето с нисшето. Във вид на невинен Младенец, роден от Девица в пещерата край Витлеем, Бог идва на земята, повит и положен в ясли, за да се сбъдне предсказаното от старозаветните пророци. Бог се явява в плът като най-обикновен Син Човечески, за да живее сред нас, да страда, да бъде убит от нас и със Своята смърт и Възкресение да ни даде нашето спасение.   

А Неговото учение, най-кратко изразено, е: "Обичайте се, хора! Това е единственият път на вашето спасение!"
Дълбокият поврат трябва да стане вътре в самите нас - да ни изтръгне от стихията на зверските инстинкти, да ни преобрази със силата на любовта и човечността, с добротата и душевната хармония. "Ако Иисус се роди сто пъти във Витлеем и нито веднъж в самия тебе, в твоето сърце, напразен е твоят живот" - възкликва мистикът поет Ангелус Силезиус (1624-1677). А църковният отец и мислител св. Ефрем Сириец (IV в.) с проникновението на източен мъдрец пише: "Днешният ден е ден на спасение".

Като Ви честити празника, екипът на ИНСМАРКЕТ Ви пожелава Богомладенецът Иисус да се роди в сърцата ви, да озари със светлината на вярата, любовта и милостта всеки дом и да обнови във всеки от нас човешкото естество! За много години!

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив