24 Април 2024, 17:51 Днес (12) | Вчера (6)

Четирима души са уволнени от работа, защото помагали като доброволци

02 Юли 2014 14:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юли 2014, 14:53

До края на юни в кампанията на БЧК са събрани над 700 000 лева

Четирима души са уволнени от работа, защото са помагали като доброволци в бедстващите райони след наводнението. Това съобщи в интервю за Дарик председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.
Той бе категоричен, че още в първия ден хора са идвали "по джапанки и сандали” с много голям ентусиазъм да работят. Според шефа на БЧК трябва да бъдат направени промени в Кодекса на труда, които да регламентират подобни случаи.

"Не може, когато има една национална кампания, едно бедствие, работодателят да няма ангажименти, когато има желаещи доброволци, един-два-три дни да ги пусне. Това трябва да бъде регламентирано с някакъв акт. Не може да бъде уволнен човек, който е отишъл да помага по време на бедствие. Засега са уволнени четирима души. Този въпрос ще го поставим, но нека се успокоят малко нещата, нека се канализира помощта, хората да видят, че светлината в тунела не е от насрещния влак, а излизат от този тунел”, заяви Григоров. 

По думите на Христо Григоров, обстановката вече е овладяна, но все още остава много тежка и във варненския квартал "Аспарухово”, и в Добрич. В Добрич хората все още имат нужда от вода и от храна. Григоров призова вече да не се изпращат дрехи, защото към момента има достатъчно. Важно е да започнат строително - монтажни дейности и да се осигури битова техника за хората.

"Нещата в "Аспарухово” са значително по-добре, водата се е оттекла и вървят възстановителни работи. Наш екип сега прави оценка на щетите, като целта ни е да видим в областта на битовото устрояване - печки, хладилници, телевизори, всичко това, което е необходимо на тези хора. Това ще бъде направено до 10 дни, за да сложим на масата на Общественото събрание на Червения кръст това предложение за евентуално закупуване със средства, набрани от кампанията”, обясни той.

"Ситуацията в Добрич е много по-тежка. Все още водата не се е оттекла изцяло. Има къщи под вода, има къщи, които продължават да падат, и къщи, които тепърва трябва да се съберат. Има много хора, които не са по домовете си. Ние заедно с кметството успяхме в един спортен комплекс да направим всичко необходимо и да подслоним тези хора. Българският Червен кръст отвори своите бедствени складове, извадихме всичко, необходимо - кревати, дюшеци, възглавници, одеала, така че тези хора са подсигурени. Но това е едно временно решение”, посочи още Христо Григоров.

В четвъртък - 3 юли, Червеният кръст ще свика Обществения си съвет, за да започне разпределянето на средствата, набрани от дарителската компания. До края на юни в кампанията са събрани над 700 000 лева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив