29 Март 2024, 02:25 Днес (0) | Вчера (11)

Чехия, Словакия и Румъния може да станат лидери по икономически растеж в ЕС

11 Юни 2015 16:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 юни 2015, 16:08
Под лиценза на creativecommons

Възможно е Чехия, Словакия и Румъния да бъдат следващите лидери в ЕС по темпове на икономически ръст

Понижаването на цените на петрола съдейства за възстановяването на икономиките на страните от Източна Европа, въпреки на пръв поглед тяхното недотам щастливо разположение. На запад са изпитващите икономически проблеми страни от еврозоната, а на изток – обхванатите от рецесия Русия и Украйна, на юг – проблемните Турция и Гърция. Въпреки това, днес тези страни се радват на успех, твърди Маркус Сведберг, главен икономист на фонда East Capital, специализиран в инвестициите на развиващите се пазари.

Според оценките на Capital Economics, темповете на икономически растеж в Чехия през тази година ще се удвоят до 4%, в Румъния ще нараснат от 2,7% до 4%, в Полша – от 3,3 до 3,5%, а в Словакия – от 2,4% до 3%. Лиза Ермоленко, специалист по развиващи се пазари в Capital Economics, дори определи ситуацията с бюджета на Чехия като "здравословна". Подобна оценка почти никъде не може да се срещне в ЕС.

Тези четири държави ще се превърнат в лидери в ЕС по темпове на икономически растеж, прогнозира Сведберг и добавя, че там почти няма инфлация. Той не може да си припомни по-благоприятна ситуация в региона за последните 15 години. "Там всичко е наред с вътрешното потребление, държавните инвестиции, расте външното търсене. Растежът в тези страни е обусловен от много фактори, отсъстват и сериозни дисбаланси", каза той. Последното може да се окаже много важно, когато Федералният резерв на САЩ започне да повишава лихвите, смята Сведберг.

Анализаторите отбелязват стечението на благоприятните за региона обстоятелства. Главното е възстановяването на европейската икономика, растежа на вътрешното търсене и правилната политика на националните правителства, отбелязва Питър Атар Монталто от "Номура". Също така той отбелязва увеличаването на инвестициите от ЕС в инфраструктура и от страна на фондовете за преки инвестиции.

На региона вероятно е помогнала и програмата за парично стимулиране на Европейската централна банка: тя би могла да съдейства за намаляването на пазарните процентни лихви в страните, граничещи с еврозоната, а членуващата в нея Словакия е извлякла директни печалби, убеден е Сведберг. Освен това през последните години ситуацията в еврозоната влияеше неблагоприятно на икономиката на Източна Европа, но неотдавнашното подобряване доведе до ръст на търсенето. Според Ермоленко, износът от Полша за Германия ще расте, "ако не с впечатляващи, то поне със стабилни" темпове, а износът от Словакия също може да се увеличи след спада през второто полугодие на 2014 г.

Но не е изключено ключовата роля да е изиграло повишаването на вътрешното търсене в страните от Източна Европа. Това на свой ред е резултат от понижаването на световните цени на петрола. Според оценките на Capital Economics през първото тримесечие на 2015 г. горивата в Чехия, Словакия и Полша са били с 15% по-евтини, отколкото година по-рано. Те поевтиняха по-силно, отколкото в много други развиващи се страни, а в някои като Бразилия, Мексико, Индонезия и Русия те дори се повишиха.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив