06 Май 2024, 21:38 Днес (0) | Вчера (1)

Членовете на Надзорния съвет на здравната каса поискаха да получават заплати

20 Септември 2016 18:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 септември 2016, 17:25

Управителят на касата трябва да внесе писмо до председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса поиска да се отмени регулацията в Закона за здравното осигуряване, според която те не получават възнаграждение. Идеята е представителите на синдикални, работодателски и пациентски организации да получават заплата за участието си в контролния орган, но правилото да остане в сила за държавните служители в него.

Това е решил Надзорният съвет на заседанието си в събота, 17 септември. Според решението управителят на касата трябва да внесе писмо до председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание с предложение да отпадне разпоредбата на чл. 15, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване с изключение на членовете на Надзорния съвет, които са представители на държавата. Въпросът не е решен и предстои да се дискутира от депутатите.

Надзорният съвет на касата взима най-важните решения за работата на институцията и разпределението на парите от здравни вноски. Той се състои от деветима членове, като четирима са представители на държавата – двама зам.-министри на здравеопазването и финансите, директорът на НАП и директора на Агенция "Медицински одит", а останалите от синдикални (2), работодателски (2) и пациентски (1) организации.

Така, ако бъде прието предложението им, общо петима души в Надзора на касата ще получават възнаграждение за дейността си там, но не се уточнява за каква сума става въпрос. Според Центъра за защита правата в здравеопазването обаче по този начин ще се създаде конфликт на интереси, защото съветът ще загуби обществения си характер и ще се превърне в част от администрацията на касата. Между държавните представители и гражданските представители няма да има разлика – "едните като представители на държавата, а другите, като щатни служители", казват от ЦЗПЗ.

Членове на надзорния съвет на НЗОК към момента:
Кирил Ананиев, председател - зам.-министър на финансите
Бойко Атанасов - и. д. НАП
д-р Бойко Пенков - зам.-министър на здравеопазването
Димитър Евлогиев - гл. сек. на ИАМО
адв. Пламен Таушанов – БАЗП
д-р Иван Кокалов – КНСБ
Тома Томов - КТ "Подкрепа"
Боян Бойчев – АИКБ
проф. д-р Красимир Гигов – БТПП

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив