13 Май 2024, 15:42 Днес (10) | Вчера (0)

Чобанов: Разговорът за социалните мерки не приключва с актуализацията на бюджета

30 Юли 2013 12:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 юли 2013, 12:34

Тотю Младенов предлага да се подпомогне социалното министерство с допълнителни 24,4 млн. лв. в най-тежките четири последни месеца на годината

Оценявам плурализма в предложенията на опозицията, но за разширяване на мерките в подкрепа на заетостта се търсят резерви и то в сгъстен график, заяви финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от БГНЕС.
Разговорът за социалните мерки не е приключен само с актуализацията на бюджета, ще продължим да търсим средства, ще правим това и чрез разговори със социалните партньори, коментира той.

Депутатът от ГЕРБ Тотю Младенов предлага да се подпомогне социалното министерство с допълнителни 24,4 млн. лв. в най-тежките четири последни месеца на годината, за да се стимулира заетостта. С това ще подпомогнем най-уязвимите групи в обществото за включване в пазара на труда - безработните, хората в неравностойно положение и др., добави той. Няма как да бъде прието това предложение, макар че имаме необходимост от него, състоянието на бюджета не позволява да разширим на този етап размера на разходите, заяви Людмила Елкова, зам.министър на финансите в отговор към бившият социален министър Тотю Младенов.

"Не дефицитът е това, което ни притеснява, той не е самоцел, каквото и да пеят от Института по пазарна икономика", заяви председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. Ще водим не прокризисна, а антикризисна политика, категоричен бе той. Мисля, че сме далеч от Гърция, отговори той в аванс на възможни възражения от страна на опонентите на заседанието. Не бива държавата да се меси в цените, защото намалявайки цените се отива към дисбаланси в системите, изрази несъгласие депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Според нея правилният път е в увеличаване на помощите за бедните и социално слабите, а не в намаляване цените на енергоносителите.

В НАП политиката, която се прави е нищо и половина, там не могат да изпълнят предвиденото в бюджета, отбеляза депутатът от КБ Георги Кадиев, визирайки цифрите за полугодието. Но колегите от опозицията са прави, че не може да се прави актуализация на бюджета без да знаем точните данни от изпълнението на бюджета за полугодието, днес трябваше да ги имаме тези цифри на масата и да говорим на тяхна база, добави депутатът.

Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова припомни мерките на МФ за повишаване на събираемостта на приходите от ДДС, от акцизи. Бившият председател на НАП Красимир Стефанов се опита да докаже качеството на работата си за периода, в който е оглавявал ведомството доскоро, но председателят на бюджетната комисия му каза в прав текст, че анализите му са некомпетентни. Заседанието на бюджетната комисия за актуализацията на Бюджет 2013 продължава.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив