14 Май 2024, 04:42 Днес (0) | Вчера (12)

Чобанов замисля клуб от ексфинансови министри

12 Юли 2013 13:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 юли 2013, 14:40
Булфото

Финансист №1 не се ангажира кога правителството ще е готово да внесе актуализацията на бюджета за обсъждане в Народното събрание

Финансовият министър Петър Чобанов обмисля да покани на среща всички предишни свои колеги, на която да обсъдят ситуацията, включително и актуализацията на бюджета, и да чуе тяхното мнение, съобщи БТА.

Министърът обмисля дали инициативата да се развие в клуб, където финансистите ще дебатират по актуални теми. 

"Който намери за добре, че ще може да бъде полезен, е добре дошъл", подчерта Чобанов. 

Финансист №1 не се ангажира кога правителството ще е готово да внесе актуализацията на бюджета за обсъждане в Народното събрание. 

Но повтори, че след нея, дефицитът ще е 2%, вместо заложените 1, 3 на сто. Преди това обаче актуализацията ще бъде поставена на обществено обсъждане. 

Миналата седмица стана ясно, че държавата ще емитира дълг от 1 млрд. лв., за да покрие свои задължения.

Чобанов отново напомни, че ремонтът на бюджета е с цел бързо разплащане с  бизнеса. 

"За невъзстановяването на ДДС за миналата година държавата е платила лихви за 25 млн.лв., а за първите пет месеца на 2013 г. тези лихви са за над 12 млн. лв. Подобна практика не може да бъде толерирана, тъй като  допълнително натоварва и без това оскъдните ресурси на фиска", категоричен е Чобанов. 

Пред парламента днес премиерът Орешарски обяви, че точният размер на невърнатия ДДС е в размер на 776 млн. лв., при нормален такъв от около 250 млн. лв. Жалко, че представителите на ГЕРБ не са в зала, за да кажат колко време не са плащали ДДС и да кажат откъде да взема тези 500 милиона лева”, каза Пламен Орешарски. 

След промени в закона миналата година държавата вече е длъжна да плаща лихви за забавени задължения, така както и бизнесът плаща лихви при забавянето на данъци.

По думите на Чобанов, приходната част на бюджета също не била разчетена добре, например, има плащания, които ще бъдат извършени догодина и заради нормативни проблеми не са били разчетени тази година. 

Министърът обясни също, че очаква с 1,5 млрд. лв. по-малък БВП и по-ниско потребление с 1 млрд. лв, което ще понижи данъчните приходи. 

Към това той прибави и данъка върху лихвите, от който били събрани едва 29 млн. лв., при разчетени 132 млн. лв. 

По думтие му, от това перо могат да бъдат събрани едва 70 млн. лв., тъй като банките "приспособявали своето поведение". 

"Приходите от ВЕИ-та и проектите, свързани с тях, за миналата година са били 50 млн.лв., тази година са преписани като ред в бюджета, но такива постъпления няма да дойдат. Т.е. само тези три неща са за около 300 млн. лв., които каквито и усилия да положат приходните агенции, няма как да бъдат наваксани", обобщи финансовият министър.

Според него при актуализацията ще се запази общият размер на дълга, т.е. държавата няма да задлъжнява допълнително над предвидения размер за 14, 6 млрд.лв. в края на годината. 

"С голяма част от новоемитирания дълг от 1 млрд. лв. ще бъде платен стар дълг от 800 млн. лв., чийто падеж е през август", обясни  Чобанов. 

Той бе взет от правителството на Борисов, за да бъде платено на зърнопроизводителите през февруари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив