19 Април 2024, 20:49 Днес (10) | Вчера (11)

Швейцария и ЕС ще обменят данъчна информация от 2018 г.

19 Март 2015 17:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 март 2015, 15:38

Европейската комисия обяви споразумението като важна стъпка в борбата с укриването на данъци, защото гражданите на страните от съюза няма да могат повече да укриват пари в швейцарски сметки

Швейцария и Европейският съюз постигнаха първоначално споразумение за автоматичната обмяна на данъчна информация от 2018 г. в четвъртък, предаде "Ройтерс". Това се очаква да сложи край на годините борба за проследяването на скритите авоари на трансграничните данъчни измамници, коментира агенцията.

Близо 100 страни, сред които и Швейцария, възнамеряват да приемат модела за размяна на данни, предложен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) като световен стандарт за борба с укриването на данъци.

Споразумението ще сложи край на банковата тайна за гражданите на страните от ЕС с офшорни сметки в Швейцария. Неспособността на данъчните служби да проследяват и възстановяват неплатените данъци заради банковата тайна обтегна отношенията между Швейцария и страни като Германия, Франция и САЩ.

Швейцария е световният център, от където се управляват най-много активи в офшорни сметки.

"Днес предприехме решителна стъпка към пълната данъчна прозрачност между Швейцария и ЕС. Аз съм уверен, че нашите други съседи скоро ще ни последват. Тази прозрачност е от жизненоважно значение, за да може да всяка страна да събира приходите от дължимите данъци", обяви еврокомисарят по въпросите на икономическите и финансовите въпроси, данъците и митниците Пиер Московиси.

Споразумението, което предстои да бъде официално подписано и е обект на потенциален референдум в Швейцария, напълно отразява новите глобални стандарти за обмен на информация за доходите от такива неща като дивиденти, лихви, лицензионни такси, заяви министерството на финансите на Швейцария.

Събирането на данни ще започне още през 2017 г., а самият обмен - една година по-късно, през 2018 г.

Продължават преговорите с други страни, допълват от министерството.

Швейцария вече предприе редица мерки, за да се отърве от образа си на държава за укриване на данъци. Страната вече подписа двустранни спогодби с Великобритания и Австрия, които позволяват връщането на средства по просрочени данъчни плащания. Някои банки, включително UBS Group AG и Credit Suisse Group AG, бяха принудени да плащат глоби в САЩ заради подпомагането на лица, укриващи данъци, и да предадат банкова информация на властите.

Швейцария подписа и споразумение за автоматичен обмен на информация с Австралия. В скорио време се очаква подобни договори да бъдат подписани с Италия и Германия.

Докато някои европейски правителства гледат на необложените активи в Швейцария като на възможност да излязат от бюджетните си безизходица, няма конкретни данни какви суми пари биха могли да бъдат възстановени.

Швейцарското правителство многократно е отказвало да съдейства на други държави за разследването на банкова информация от откраднати данни, като например при случая с Хърв Фалчини, който изнесе данни за частните сметки на около 24 000 клиенти на HSBC Holdings Plc, заявявайки, че това противоречи на законите на страната.

Швейцарският парламент в Берн се очаква да гласува за прилагането на автоматичния обмен на информация по-късно тази година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив