23 Април 2024, 10:12 Днес (2) | Вчера (13)

Швейцария може да запази квотите за български и румънски работници до 2016 г.

20 Януари 2014 12:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 януари 2014, 12:39

Швейцарското правителство трябва да уведоми ЕС най-късно през май дали ще премахне ограниченията за българи и румънци на швейцарския трудов пазар от 1 юни или ще запази сегашната система на квоти за още две години - до 2016 година

Швецария, която не е членка на Европейския съюз и не прилага всички европейски правила за свободното движение, може да удължи ограниченията за българи и румънци на трудовия си пазар до 2016 г., става ясно от днешна публикация във в. "Нойе цюрихер цайтунг", цитирана от БТА.

В материала, озаглавен "Федералният съвет пред деликатно решение", се посочва, че швейцарското правителство трябва да уведоми ЕС най-късно през май дали ще премахне ограниченията за българи и румънци на швейцарския трудов пазар от 1 юни или ще запази сегашната система на квоти за още две години - до 2016 година.

Решението ще бъде взето въз основа на втория допълнителен протокол към споразумението между Швейцария и ЕС за свободата на движение. Документът, влязъл в сила през юни 2009 г. с 60% подкрепа на проведения тогава референдум, даваше право да се запазят ограниченията за гражданите на двете източноевропейски държави до края на май 2014 г.

Протоколът позволява удължаване на мярката с още две години - до 2016 г. при условие, че има опасност или вече са настъпили сериозни нарушения на швейцарския трудов пазар в резултат на притока на имигранти от България и Румъния. Далеч не е сигурно, че тези условия са изпълнени, посочва "Нойе цюрихер цайтунг", цитирайки Борис Цюрхер, директор за заетостта в министерството на икономиката.

Швейцарското издание отбелязва, че посланичките на България и Румъния в Швейцария настояват гражданите на двете страни да бъдат третирани наравно с тези на останалите държави членки на ЕС, ограниченията за които отпаднаха напълно през лятото на 2013 г.

Макар че формалното решение ще бъде взето въз основа на анализ на ситуацията на трудовия пазар, върху който правителството работи, за големите партии в Швейцария е ясно, че Федералният съвет ще запази рестрикциите, твърди "Нойе цюрихер цайтунг". Повечето партии оправдават тази позиция с нагласите на избирателите си, посочва вестникът.

Според "Нойе цюрихер цайтунг" правителството се опитва да избегне свикването на референдум по въпроса, за който настояват десните популисти от Швейцарската народна партия. Информациите на страницата в интернет на миграционната служба създават впечатлението, че ограниченията за българи и румънци ще останат до 2016 г., коментира вестникът.

Единствената партия, която настоява швейцарският трудов пазар да се отвори за българите и румънците, е Социалдемократическата партия. Социалдемократите настояват да се противодейства на негативните последици от имиграцията с непреки мерки на трудовия и жилищния пазар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив