30 Септември 2024, 10:29 Днес (1) | Вчера (1)

Швеция: При положителен доклад ще станете член на ЕС на 1 януари 2007

16 Януари 2006 12:11 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Делегацията на Комисията по европейски въпроси на шведския парламент, водена от нейния председател Томи Вайделик, е на двудневно посещение у нас

В близките седмици се очаква шведското правителство да представи на парламента закона за ратификация на договора за присъединяване на България към ЕС. Вероятно ратификацията на договора ще приключи до април, е казал председателят на комисията по европейски въпроси на парламента на Кралство Швеция Томи Вайделик на среща с председателя на Народното събрание Георги Пирински. Това е съобщил пред БТА след разговора председателят на парламентарната комисия по европейска интеграция Атанас Папаризов /Коалиция за България/, който също участва в срещата. Вайделик е подчертал, че членовете на водената от него делегация са много впечатлени от интензивната работа, която се осъществява от 40-то Народно събрание, от приетите закони и от законодателната програма, която предстои и особено в областта на правосъдието и вътрешните работи и промяната на Конституцията.
Българският парламент е положил много усилия, за да приеме всички законодателни мерки, което се изисква от него, е казал Томи Вайделик. Той е отбелязал, че шведската делегация е силно впечатлена от това, че Народното събрание е работило през цялото лято без нормалната ваканция. Това показва, че парламентът полага всички възможни усилия да постигне правилната атмосфера за промените, е подчертал председателят на комисията по европейски въпроси на шведския парламент. Щом можете да покажете, че полагате всички възможни усилия, това ще повлияе на заключенията на Европейската комисия през май. При положение, че има положителен доклад на комисията, уверен съм, че вие ще станете член на ЕС на 1 януари 2007 г., е казал Томи Вайделик в отговор на въпрос.
На срещата Георги Пирински е благодарил за последователната подкрепа на Швеция за присъединяването на България към ЕС. Той е изразил очакване шведският парламент своевременно да ратифицира договора за присъединяване на България. България е силно заинтересована от това да предоставя максимално много информация на своите европейски партньори за свършеното до момента и за това как изпълнява ангажиментите, записани в договора за присъединяване на страната към ЕС, е подчертал председателят на Народното събрание. Той е запознал гостите с приоритетите в работата на парламента, като е откроил промените в Конституцията и продължаването на реформите в съдебната система. На срещата е било споделено мнението, че България и Швеция са заинтересовани от засилване на диалога на парламентарно ниво. Било е отбелязано, че в края на януари на посещение в България ще пристигне председателят на шведския парламент Бьорн фон Сюдов. Председателят на Народното събрание Георги Пирински е изразил признателността на българите за подкрепата на Швеция за медицинските ни сестри в Либия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив