27 Април 2024, 21:10 Днес (0) | Вчера (11)

Шефът Citibank дава обяснения пред Комисия на Парламента в Токио

30 Ноември 2004 15:23 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Президентът на японското подразделение на Citigroup - Дъглас Петерсън (Douglas Peterson) днес по-късно вечерта ще застане пред Финансовата Комисия на Долната Камара на японския парламент, за да отговаря на въпроси, свързани с нарушаването на правилата за финансова дейност в страната, предаде днес The Financial Times.

На 19 септември японският регулатор (Financial Services Agency) на фондовия пазар в Токио отне лиценза за извършване на дейност в страната на най-голямата финансова институция в света - Citigroup.
Тогава FSA нареди Citigroup да прекрати банковите си операции в четири свои клона в Страната на изгряващото слънце заради нарушаване на банковите правила и норми.
Банката е била принудена да затвори токийския си клон, както и офиси в още три големи града. Действията на властите се описват като една от най-крутите мерки, предприемани срещу банка в Япония.
Надзорният орган обяви, че може да отнеме лиценза за обслужване на клиенти на местния филиал на Citigroup - Citibank. Регулаторният орган критикува банката, че не е изградила система за вътрешен контрол, като допълни, че разполага с дълъг списък със сериозни нарушения на правилата и крайно неблагоприятни транзакции за клиентите на финансовата институция.
Според FSA в продължение на три години Citibank е подвеждала клиентите си за риска, включен в някои продукти, за кредитите, отпускани при покупката на някои специфични инвестиции, извършването на транзакции, част от които наподобяват пране на пари и удължаване на срока на някои кредити, които по-късно да бъдат използвани за манипулиране на публично търгувани акции. Банката не е взела и под внимание предупрежденията на клонове на институцията в други страни за проблеми с някои клиенти.
Прекратяването на бизнеса на тази клонове няма да се отрази съществено върху резултатите на компанията, тъй като тяхната дейност генерира само 3% от общата печалба на световния лидер във финансовите услуги. Тя обаче ще има стратегическо значение за съдбата на другите поделения на Citigroup в Япония, чийто имидж сега е изключително разклатен, коментират експерти. Санкцията, която беше наложена на банката, е най-тежката от 1999 г. насам, когато беше отнет лицензът на японския филиал на Credit Suisse.
Петерсън заяви, че ръководената от него компания в страната "ще направи всичко по силите си, за да компенсира потребителите си в Япония".
Скандалът в Япония "вече взе скалповете на много от топ-мениджърите на компанията", коментира изданието.
11 от 12 високопоставени служители на Citigroup в Япония бяха принудени да напуснат компанията. Скандалът не подмина и ръководството на компанията в САЩ. От Citigroup бяха освободени президентът на Citigroup International - сър Дерик Маугън, шефът на инвестиционния отдел - Томас Джоунс, както и Питър Скаруто - изпълнителен директор на банката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив