28 Март 2024, 10:47 Днес (4) | Вчера (12)

Шефът на Swiss Re едва 12 пъти по-ценен от чистачката?

22 Ноември 2013 09:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 ноември 2013, 16:27
Getty Images

Това ще стане ако на готвения през уикенда референдум швейцарците гласуват за ограничаване на заплатите на ръководителите на компании, така че техните месечни възнаграждения да не могат надхвърлят това, което получават най-ниско платените им служители за година

Офисите на швейцарската презастрахователна компания Swiss Re съвсем скоро могат да потънат в мръсотия, а босът й Щефан Липе да трябва да се ограничи с трудовото възнаграждение на държавен служител. 

Не, компанията няма да бъде национализирана, нито пък ще се свършат чистачките в страната на лилавите крави. 

Това ще стане ако на готвения през уикенда референдум швейцарците гласуват за ограничаване на заплатите на ръководителите на компании, така че техните месечни възнаграждения да не могат надхвърлят това, което получават най-ниско платените им служители за година. 

Данните на Швейцарската федерация на синдикатите сочат, че възнагражденията на най-горния процент от работещите са се повишили с 39% между 1996 и 2010 г., а в същото време увеличението при останалите е между едва 6 и 9 на сто. Така към 2010 г. 10-те процента с най-ниски възнаграждения са получавали еквивалента на около 53 хил. долара годишно, докато средния годишен доход на изпълнителен директор в някои от по-големите компании е бил над 6 млн. долара.

Това значи, че орязването ще бъде драстично, тъй като ако предложението се приеме, максималната заплата, която ръководител може да взима, би станала около 650 хил. долара годишно.    

Така наречената инициатива "1:12" идва едва осем месеца, след като швейцарците забраниха бонусите при наемане или напускане на служители. Явно в страната, гордееща се, че е сред най-благоприятните за правене на бизнес в света, въпросът с финансите на корпорациите е силно щекотлив.

Вероятно няма място по света, където въпросът с парите, които взимат шефовете на компании, да не е е станал болна тема от началото на кризата досега. В малко държави обаче гражданите могат да канализират своя гняв толкова лесно, колкото в Швейцария.

Според поддръжниците на идеята 1:12, водени от младежкото крило на местната Социалдемократическа партия, които организираха събирането на 100-те хиляди подписа нужни за референдума, така може да се намали неравенството в доходите.

"Целта на инициативата 1:12 е създаденото от всички богатство да се разпредели по-справедливо", казва пред "Файненшъл таймс" Дейвид Рот, лидер на младежкото движение на Социалдемократите. "Идеята е да ограничим неравенството, преди то да се е разгърнало и затвърдило в наистина тежък проблем", посочва още той.

Опонентите на предложението, сред които са правителството и (каква изненада) големите корпорации, обаче смятат, че то ще се окаже по-опасно от проблема, който би трябвало да реши. Те изтъкват, че то ще се отрази на конкурентоспособността на страната, най-вероятно ще изгони компании към други държави, а от тук и загуба на работни места, намаляване на данъчните постъпления и вноските в пенсионната система.

Някои компании вече обявиха, че ще ако предложението се приеме, ще бъдат принудени да изместят централите си в чужбина или да прехвърлят най-ниско платените си позиции на фирми подизпълнители, за да могат да се вместят в новите изисквания.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив