24 Април 2024, 21:21 Днес (12) | Вчера (6)

Шефът на НОИ: Проверете си здравното осигуряване

11 Октомври 2003 news.bg по статията работи:
A+ A-

По данни на Националния осигурителен институт от 1999 г. досега 2.4 млн. българи имат пропуснати периоди на здравно осигуряване. В това число са и 20 % от личните лекари.

Най-много хора с невнасяни вноски има в районите Кърджали, Благоевград и Силистра, където преобладават земеделски производители.

От НОИ и НЗОК съветват хората да проверят дали фигурират в списъците като здравно осигурени лица при личните си лекари. Ако са в тези списъци, те трябва да се обърнат към териториалните поделения на НОИ, за да проверят за кои периоди не са осигурявани.

Ако здравните вноски не са внасяни по вина на работодателя или на държавата, на гражданина няма да се отказва здравна помощ от началото на следващата година, съобщи началникът на института Йордан Христосков на семинар в Габрово.

За да се изясни здравноосигурителния статус, лицата, които работят по трудови и служебни правоотношения, трябва да предоставят в териториалните поделения на института трудова книжка или служебна бележка от своя работодател за наличието на трудов договор, където да е упоменато дали той е срочен или безсрочен.

Тези, които работят по договори за управление в търговски дружества, трябва да предоставят заверени осигурителни книжки. Безработните с право на обезщетение - служебни бележки от бюрата по труда, студентите редовно обучение и докторантите трябва да имат уверение от висшето учебно заведение, студентска книжка със заверен семестър или диплома за завършено образование, а военно-служещите трябва да носят своите военни книжки.

Според НОИ най-голям проблем има при самоосигуряващите се лица, които внасят за своя сметка здравни осигуровки. По техните дължими суми трябва да се внесат заедно с натрупаните лихви. С промяна в закона за здравното осигуряване на тях ще бъде дадена възможност еднократно в рамките на следващата година да погасят разсрочено своите задължения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив