20 Април 2024, 04:20 Днес (0) | Вчера (10)

Шефът на британската банка Barclays подаде оставка заради връзките с Джефри Епстийн

01 Ноември 2021 12:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 ноември 2021, 11:56

Главният изпълнителен директор на британската банка Barclays Джес Стейли реши да се оттегли от поста си след разследване, което го свърза с осъдения сексуален насилник Джефри Епстийн, предаде БНР. "С оглед на тези заключения и намерението на г-н Стейли да ги оспори, бордът и г-н Стейли се съгласиха, че той ще се оттегли от ролята си на главен изпълнителен директор на групата и като директор на Barclays", отбелязва британската банка в изявление, публикувано в понеделник. Разследването, започнато от  Службата за контрол на финансовото поведение (Financial Conduct Authority - FCA) на Обединеното кралство преди две години, доведе до предварителни заключения, че американският банкер Джес Стейли и милиардерът Джефри Епстийн са имали някакви взаимоотношения, но не доказа, че Стейли е наясно с предполагаемите престъпления на Епстийн.
Досегашния ръководител на глобалните пазари в Barclays - Венкатакришнан, ще го замени незабавно на поста главен изпълнителен директор.
Банката Barclays обяви, че е била уведомена в петък вечерта за предварителните заключения от разследването на Службата за контрол на финансовото поведение (FCA) и Службата за пруденциален надзор (PRA) на Обединеното кралство относно взаимооотношенията на Стейли с Епстийн и последващото описание на тази връзка в отговора на Barclays до регулаторните органи.
"Трябва да се отбележи, че разследването не е довело до констатации, че г-н Стейли е виждал или е знаел за някое от предполагаемите престъпления на г-н Епстийн, което беше централният въпрос, заради който банката подкрепи г-н Стейли след ареста на Епстийн през лятото на 2019 г.", допълват от британската банка.
Агенция Ройтерс напомня, че през миналата година Barclays обяви, че британските финансови регулатори проучват връзките между Стейли и Епстийн, който се самоуби, докато чакаше съдебен процес за сексуални престъпления. По-рано Стейли каза, че отношенията му Епстий са приключила в края на 2015 г. и че съжалява, че е имал връзка с него.
Регулаторите на Обединеното кралство започнаха своите разследвания за връзки между Стейли и Епстийн, след като JPMorgan им предостави имейли, които двамата са си разменяли, когато Джес Стейли беше ръководител на голямата американска банка, съобщи през миналата година "Файненшъл таймс".
Досега Barclays се противопоставяше на кампания, стартирана от инвеститора активист Едуард Брамсън през 2018 г., за отстраняване на Джес Стейли. По-рано тази година Едуард Брамсън продаде своя дял в британската банка.
Междувременно през 2018 г. британските финансови регулатори и Barclays глобиха Джес Стейли с общо 1,1 милиона паунда (около 1,5 млн. долара), след като той се опита да идентифицира информатор, който е изпрати писма, критикуващи банков висш служител.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив