28 Март 2024, 10:44 Днес (4) | Вчера (12)

Шойбле: ЕЦБ вече изчерпа голяма част от възможностите си в паричната политика

04 Ноември 2016 11:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 ноември 2016, 12:16

Разхлабващата парична политика на ЕЦБ отменя натиска върху редица страни от еврозоната да се справят със структурните проблеми и води до рискове за надуване на "жилищни балони" в по-развитите страни

Европейската централна банка вече остана с малки възможности да стимулира икономиката на еврозоната, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, като в същото време той призова правителствата да предприемат основни реформи за повишаване на конкурентоспособността, предаде БНР.

ЕЦБ почти изчерпа свободата на действие по отношение на паричната политика, посочи Шойбле на банкова конференция във Франкфурт, проведена в четвъртък. Той многократно предупреди за рисковете от прекомерно разчитане на излишната парична ликвидност и на ултраниските лихви, които мога да доведат до пристрастяване.

Шойбле посочи също, че "разхлабващата парична политика на ЕЦБ отменя натиска върху редица страни от еврозоната да се справят със структурните проблеми и води до рискове за надуване на "жилищни балони" в по-развитите страни, като например в Германия".

Германският финансов министър повтори твърдата си позиция спрямо затъналата в дългове Гърция, като каза, че облекчаването на държавния дълг няма да промени нищо и призова за структурни реформи. "Германия е в противоречие с Международния валутен фонд по въпроса за това дали гръцката икономика може да се възстанови без ново облекчаване на дълговата тежест. Трябва да се има предвид, че опрощаването на дълг за сметка на германските данъкоплатци е проблематично за немския канцлер Ангела Меркел, която е изправена пред националните парламентарни избори през следващата година."

Според финансовия министър на Германия политическият курс на Турция е неприемлив и отдалечава страната от бъдещо членство в Европейския съюз.

Той предупреди и италианците за евентуално тяхно гласуване с "не" в националния референдум на 4-ти декември относно предложените от премиера Марио Ренци конституционни промени, които имат за цел да ограничат законодателния орган на страната чрез орязване на около две трети от броя на сенаторите и да позволяват редица законопроекти да бъдат одобрени само от Долната камара на парламента.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив