25 Април 2024, 15:24 Днес (11) | Вчера (12)

Шоковите мерки влизат в парламента на Гърция

12 Октомври 2015 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 октомври 2015, 11:23
Под лиценза на creativecommons

В гръцкия парламент влиза законопроект за първата вълна от мерки за икономии, които ще засегнат всички данъкоплатци и най-вече тези с ниски и средни доходи

Това ще стане, въпреки предварително даваните от правителството уверения, че до такива мерки няма да се стигне, съобщава в. "Нафтемборики", цитиран от БТА. 

Става дума за исканите от международните кредитори на Гърция 48 икономически мерки за реформи, в замяна на които страната очаква да получи два милиарда евро. Законопроектът трябва да бъде гласуван до 15 октомври. 

Според договореност с партньорите, предстои кабинетът да внесе и втори пакет от мерки, за да бъде преведен и останалият един милиард евро от първия транш по новото кредитно споразумение, което е на стойност 86 млрд. евро. 

В. "Елефтерос типос" алармира, че се задават нови съкращения на пенсии за държавните служители, а също и за онези от армията и силите по сигурността, които са преустановили работа след 1 септември тази година. Съгласно икономическата програма на кабинета очаква се от мерките в хазната да влязат 7 милиарда евро. 

Те предвиждат още приходи от приватизация и от по-високи преки и косвени данъци, в това число и данък добавена стойност. 

Изключително голямо предизвикателство за правителството ще е също и да се пребори до някаква степен с укриването на данъци, за което настояват кредиторите. Според Европейската комисия загубите на Гърция от укриване на данъци е 35 на сто от БВП.

В. "Та неа" пише, че в законопроекта с мерките правителството е заложило строги санкции и за укриващите доходи, включително затвор и конфискации на банкови сметки. 

Скачат също данъците върху недвижимите имоти и наемите, те ще бъдат събирани със задна дата от 1 януари 2015 г., информира в. "Етнос".

Същевременно шефът на ЕЦБ Марио Драги обяви, че гръцкото правителство трябва да се съсредоточи върху своята спасителна програма и да осъществи необходимите структурни реформи и чак след това търси облекчаване на дълга. 

Драги заяви, че "силната ангажираност" към третата спасителна програма за Гърция от май 2010 г. насам и "решителността" за нейното прилагане от страната премиера Алексис Ципрас и неговата двупартийна коалиция ще бъде от съществено значение през следващите месеци. Той отбеляза, че прилагането на структурните реформи, изисквани от гръцките кредитори, ще доведе икономиката на страната обратно към пътя на растеж. 

Шефът на ЕЦБ каза, че е от жизненоважно значение, че правителството не поставя под съмнение целите на договорената програма. Той приветства изявлението на Ципрас пред неговия кабинет, че целта е се приложат без забавяне необходимите мерки и да се гарантира, че Гърция ще премине успешно първия преглед по изпълнение на спасителната програма, който ще бъде извършен от страна на международните институциите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив