02 Октомври 2024, 12:22 Днес (3) | Вчера (1)

Шофьори, внимание, от октомври ще има нови промени в застраховката "Гражданска отговорност"

09:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin | ВИДЕО
A+ A-
Последна редакция: 2 октомври 2024, 09:50

От началото на октомври ще има значителна дигитализация в застраховането на гражданската отговорност. Онлайн регистрацията на застраховка ще позволи на шофьорите вече да не пазят полици за Зелена карта при себе си, дори в електронен вид, пише чешката Служба на застрахователите.

От 1 октомври 2024 г. ще има значителна цифровизация в областта на застраховането на гражданска отговорност. Благодарение на онлайн регистрацията на застраховка шофьорите вече няма да трябва да носят със себе си така наречената зелена карта, дори и в електронен вид. Ще се промени и начинът на сключване на застраховка Гражданска отговорност.

За шофьорите октомври ще бъде белязан от дигитализация. Първият се отнася до онлайн застрахователни досиета, което ще опрости работата на застрахователните компании и полицейските служители. Второто пък може да усложни живота на водачите, ако не си платят навреме застраховката "Гражданска отговорност".

Клиентът вече не трябва да носи зелена карта

Зелената карта е международен сертификат за валидност на застраховка Гражданска отговорност за експлоатацията на превозното средство. Досега беше необходимо да го носите със себе си, първо разпечатан, от 2022 г. беше достатъчно да го покажете на екрана на мобилния си телефон, а от 1 октомври шофьорите вече изобщо не трябва да го носят. "От октомври ще започне да работи онлайн регистрация на застрахователни договори в чешкия офис на застрахователите. Благодарение на това в реално време ще може да се разбере дали автомобилът е застрахован или не. Както полицията, така и например регистърът на превозните средства ще имат достъп до записите", обяснява Владимир Крейзар, директор на отдела за уреждане на искове на Чешката служба на застрахователите.

Така полицията ще може да проверява валидността на задължителната застраховка още при проверката на пътя. В момента обаче новостта е валидна само за Чехия, а в чужбина задължението за носене на карта във физически вид все още важи. И там обаче ще е по-лесно за шофьорите, като от януари 2025 г. ще може да се пътува само с електронен документ.

Обърнете внимание на навременното плащане на застрахователните премии

Отпада и възможността за обратно действие на договора за отговорност. "Застрахователните компании могат да поставят началото на застраховането по различни начини. Начините за сключване на договора също са различни. Договорът все още може да бъде сключен чрез подписване или плащане на застрахователната премия. Ако договорът е сключен чрез плащане на застрахователната премия, тогава винаги е необходимо да се плати застрахователната премия преди началото на застраховката", обяснява Владимир Крейзар.

В същото време списъкът с опции за плащане също се разширява. В допълнение към съществуващото плащане по банков път ще бъде възможно да се използва и платежният портал. Предимствата на платежния портал включват особено скоростта на превода, именно поради планираното незабавно активиране на договора за отговорност чрез плащане.

Промени в закона има и през април тази година

Някои промени по отношение на застраховката "Гражданска отговорност" настъпиха още през април тази година.

  • С промяната на дефиницията за превозно средство е разширено задължението за задължителна застраховка - вече се прилага за всички моторни превозни средства, задвижвани изключително със собствено задвижване, с конструктивна скорост над 25 km/h или с конструктивна скорост над 14 км/ч, които тежат над 25 кг.
  • Задължението за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" за експлоатацията на превозното средство вече се отнася изключително за оператора на превозното средство.
  • Минималните граници на застрахователните обезщетения са увеличени до 50 милиона крони.

Броят на застрахованите автомобили продължава да расте

Според базата данни на Чешката служба на застрахователите, броят на застрахованите превозни средства се увеличава. През първото полугодие на тази година са застраховани общо 9 472 944 автомобила. През второто полугодие на миналата година те са били 9 295 217, т.е. с почти 100 000 по-малко. Базата данни премина прага от девет милиона застраховани превозни средства през 2022 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7469
GBP 2.4796 2.4887 2.3411
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив