27 Април 2024, 01:24 Днес (0) | Вчера (11)

Шофьорите могат да се информират за пътната обстановка през смартфоните си

02 Март 2018 16:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 март 2018, 15:46

Досега близо 150 хиляди потребители са изтеглили приложението на мобилните си телефони, а над 2 млн. са посещенията в платформата.

Шофьорите, които тръгват на път, могат да се информират за обстановката по републиканските пътища в реално време през мобилните си телефони. Това става чрез безплатното мобилно приложение LIMA. То е за всички телефони с операционна система Android, IOS, Windows Phone, както и за персонални или преносими компютри с уеб браузър на интернет адрес lima.api.bg.
Досега близо 150 хиляди потребители са го изтеглили на мобилните си телефони, а над 2 млн. са посещенията в платформата.
Софтуерният продукт е част от мерките на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура" за осигуряване на повече информация на пътуващите и за повишаване на безопасността на движение. По този начин шофьорите имат директна, дигитализирана и автоматизирана връзка с пътната администрация.
Когато гражданин подаде сигнал за проблем или нередност на пътя, неговият сигнал се обработва веднага.
Системата е изцяло ориентирана към пътуващите и за първи път информацията за близо 20 хиляди километра републикански пътища се предоставя чрез интерактивна карта. Тя отразява реалната обстановка по пътните участъци и дава възможност на шофьорите на различните видове моторни превозни средства да се информират за въведените ограничания в движението, за да могат гъвкаво да променят и планират своите маршрути.
Информационната система има редица функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, обходни маршрути и т. н. Шофьорите имат възможност и да подават сигнали за възникнали затруднения на пътя, инциденти и т. н.
Друго важно предимство на приложението е "Режим безопасност", който ако е активиран може да спаси живота на потребителя на мобилното устройство и неговите спътници. При неговото активиране мобилният телефон може да отчете претърпян пътен инцидент, чрез силната вибрация и рязкото намаляване на скоростта. Ако потребителят не отговори на автоматичния екран, който се активира след инцидента приложението автоматично подава сигнал до Ситуационния център на АПИ, че е необходима помощ, посочвайки точната локация на пострадалия.
Интелигентната информационна система LIMA е разработена по проект на Агенция "Пътна инфраструктура", финансиран по ОП "Техническа помощ”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив