25 Април 2024, 08:43 Днес (0) | Вчера (12)

Щатски сенатор: Хакерски атаки застрашават сигурността на модерните автомобили

11 Февруари 2015 14:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 февруари 2015, 12:05
Под лиценза на creativecommons

Вече е възможно хакери да поемат отдалечен контрол върху автомобил и да предизвикат катастрофа, както и да отвлекат возило

Безжичната технология, която е част от съвременните автомобили, ги прави уязвими за хакерски атаки. Това показва доклад на американския сенатор Ед Марки. В доклада са включени 16 от най-големите производители на автомобили, сред които BMW, Chrysler, Ford, General Motors, Honda, Mazda и др.

Компаниите е трябвало за изпратят детайли за сигурността в безжичната технология на произвежданите от тях превозни средства. Оказало се обаче, че повечето автомобилни производители дори не разбирали концепциите за хакерска уязвимост на автомобилите. Само два производителя са обявили, че имат способността да направят диагностика и да възстановят щетите от пробив в сигурността. Едва един от автомобилостроителите заявява, че има възможност да засича хакерски атаки в реално време.

Бързо навлизащата концепция "Интернет на нещата" (Internet of Things) създава редица нови възможности, във връзка със свързването на автомобили, домове и инфраструктура в мрежата, но предизвиква и доста тревоги - например факта, че автомобилите вече са уязвими за хакерски атаки.

Заплахите, следващи от това са много. На първо място, вече е възможно хакери да поемат отдалечен контрол върху автомобил (с или без хора в него) и да предизвикат катастрофа, заплашвайки живота на пътниците или на трети лица.

Освен това няма да е далеч времето, когато ще бъде възможно отвличането на пътник, возещ се в автомобила и отвеждането му на отдалечено място, където той би могъл да бъде ограбен или убит.

Друго голямо притеснение относно модерните автомобили е тяхната способност да събират най-различни данни за дестинациите и навиците на шофиране. Така хакерите не само могат да управляват двигателя на автомобила, но и да се сдобият с лични данни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив