20 Април 2024, 01:50 Днес (0) | Вчера (10)

Ще бъдат създадени два фонда - за преструктуриране на банки и на кредитни институции

10 Юли 2015 13:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2015, 12:01
Под лиценза на creativecommons

Създаване на Фонд за преструктуриране на банки, който се управлява от УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките

Това гласува парламентът с одобрения на първо четене правителствен законопроект за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

В него респективно се предвижда да има и Фонд за преструктуриране на инвестиционните посредници , управляван от Фонда за компенсиране на инвеститорите, в който се събират и вноски от инвестиционните посредници, попадащи в обхвата на законопроекта. В документа е разписано задължение на БНБ да извършва преглед на качеството на активите на цялата банковата система, включително проверка на качеството и адекватността на използваните оценки за стойност на активите, приетите обезпечения и практиките по обeзценяване и провизиране, при участие на независими външни лица с висока професионална репутация.

КФН ще организира преглед на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите при участие на независими външни лица и институции с висока професионална репутация. В съответствие с европейска директива се въвеждат два допълнителни инструмента за преструктуриране - инструмент за държавна капиталова подкрепа и инструмент за временна държавна собственост, които представляват държавни инструменти за финансова стабилизация. Компетентен орган за вземане на решение за прилагане на тези инструменти е Министерският съвет по предложение на министъра на финансите. Като орган за преструктуриране на банки депутатите определиха БНБ, а КФН - за преструктуриране на инвестиционни посредници.

Те ще трябва да информират министъра на финансите за решенията си. Законопроектът въвежда изисквания към банките и инвестиционните посредници да изготвят и актуализират планове за възстановяване с мерки и процедури за ранни действия в случай на влошаване на финансовото им състояние, както и да изготвят планове за преструктуриране като се сведат до минимум загубите за данъкоплатците и се запазят основните критични за дейността на институцията функции, пише БТА.

Георги Търновалийски /БСП/ очерта два проблема в проекта - заложен конфликт на интереси и липса на отговорност. Управителните тела на банките ще останат с впечатление, че каквото и да правят, държавата ще трябва да ги спасява, ще има фонд, който трябва да ги спасява, отбеляза още той. И подчерта, че цената ще я плащат българските данъкоплатци. Правилният подход, според левицата, е да има пазарни отношения, които да предвиждат възможност за фалит на банки или оздравяване със средства на акционерите или на пазара.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив