28 Март 2024, 15:32 Днес (9) | Вчера (12)

Ще въвеждат бонус-малус, ама друг път

19 Февруари 2013 16:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 февруари 2013, 17:04

В проекта за промени в Кодекса на застраховането има предвиден текст, който дава възможност да се създаде такава система. Той обаче отлежава от есента на 2011 година

Читателите на Insmarket.bg не вярват, че системата „бонус-малус”, за която се говори от няколко години у нас, ще бъде въведена скоро. Цели 34,5% от анкетираните смятат, че все още няма техническа готовност за въвеждането й.

Следващата по големина група от допитаните смята, че въвеждането на тази система не е на дневен ред заради предстоящите парламентарни избори. 

На друго мнение са близо една четвърт от отговорилите на въпроса. Те заявяват, че застрахователите имат интерес и ще побързат да я въведат. Друг е въпросът, че за старта на тази оценяваща система са необходими промени в Кодекса на застраховането, което е работа на депутатите, а не на компаниите от сектора.

5,2% от анкетираните са убедени, че тя ще стартира скоро, най-малкото защото институциите са обещали тя да стане факт.

Точно същият процент отговарят, че този проблем не ги интересува, тъй като нямат автомобили.

В проекта за промени в Кодекса на застраховането има предвиден текст, който делегира възможността да се създаде такава система и тя да бъде предлагана от застрахователите. Той обаче отлежава от есента на 2011 година.

За въвеждането на системата „бонус-малус” се говори от години, но липсата на единна база данни за нарушителите досега позволяваше на недисциплинираните водачи с много нарушения да сменят застрахователя си всяка година, без да бъдат санкционирани за арогантното си поведение на  пътя.

Освен законодателната инициатива, не по-малко важни са и критериите, които ще се имат предвид при определяне размера на дължимата премия. В момента застрахователите са ангажирани почти изцяло с електронното издаване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, където все още има неща, които трябва да се напаснат, така че критериите остават на по-заден план.

Същността на системата „бонус-малус” е да направи полиците „Гражданска отговорност”  скъпи за водачите,  които често причиняват ПТП, а на по-внимателните да предостави по-големи отстъпки. „Бонус-малус”-терминът може да се преведе като ”отстъпка-надбавка”. „Бонус” - отстъпка, се дава за безаварийно шофиране, а „малус” е надбавка за количеството аварии, които водачът има към  момента на сключването  на застрахователния договор.

Тази система е икономически стимул за добро шофиране и работи в почти всички страни. При нея всеки нововключен в съвкупността обект застава на нулевото стъпало и плаща основната застрахователна вноска. Ако през следващата година застрахованият няма регистрирано плащане от застрахователя, той се придвижва по стъпалото с бонус отстъпките, но ако има плащане от застрахователя, надбавките му се увеличават.

Така всяка следваща  година е съпроводена със съответната отстъпка или надбавка към основната застрахователна вноска. Не променят позицията си само онези застраховани, които са достигнали максималната отстъпка и не заявяват претенции към застрахователя за плащане, и онези, които се намират на максималното малусово стъпало и имат претенция за плащане.

Новата анкета на ИНСМАРКЕТ е по въпроса за използването на предпазния колан в автомобила.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив