20 Април 2024, 15:33 Днес (0) | Вчера (10)

Ще защитим правата на работещите в чужбина българи, обеща социалният министър

07 Март 2016 17:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2016, 17:58

Предлагаме на ЕК въвеждане на единна система за проследяване на работещите мигранти

Според министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин прилагането на препоръките на ЕК за промените, които страната ни трябва да предприеме в сферите заетост и социална закрила, е една от най-важните теми по време на холандското председателство на ЕС. Калфин е казал това във видеоинтервю след Съвета на ЕС с участието на министрите на труда, съобщиха от пресцентъра на МТСП.
    Позицията на България е свързана с това, че годишните препоръки са важни за страните, но те трябва да отчитат едновременно както националното развитие и специфики, така и имплементацията на общите европейски политики, е отбелязал вицепремиерът.
    По думите на Калфин през тази година фокусът е насочен към немотивираните на пазара на труда. "Тук предложението ни е свързано с въвеждане на единна система за проследяване на работещите мигранти. Тази система ще помогне за това да се знае кой, кога и къде е работил, на какви суми се е осигурявал и какви данъци е плащал", е допълнил Ивайло Калфин. Според него това ще даде повече информация за сезонните работници и ще ги извади от статистиката на "дълготрайно безработните" в различните страни - членки на ЕС, включително и у нас.
    Министърът е отбелязал важността на директивата за командированите работници, тъй като тя засяга много работещи в чужбина българи. Много внимателно ще следим какви промени искат да бъдат направени в нея и ще защитаваме правата на българските работници в ЕС, е заявил Калфин.
    Според него важна за България е връзката между образование и заетост. "Тук темите ни са свързани с признаване на дипломите, с признаване на професионалните квалификации, с подобряване на връзката между образование и реален живот. В Европа от 500 млн. души 70 млн. души имат минимални познания по математика или езици", е посочил министърът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив