14 Май 2024, 10:59 Днес (3) | Вчера (12)

Ще има ли нова зона за платено паркиране в София

03 Септември 2014 01:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 септември 2014, 01:43
Булфото

В изцяло нова наредба за паркирането, внесена в края на август за разглеждане от Столичния общински съвет, се въвежда нова зона - жълта, която обхваща всички паркоместа извън синята и зелената зона

Новостта предизвика съмнения, че паркирането в цяла София може и да стане платено. "Това абсолютно не отговаря на истината", заяви пред "Дневник" общинският съветник Зафир Зарков (ГЕРБ), който е един от вносителите на доклада. Въвежда се жълта зона, но тя е изцяло безплатна.

По думите му объркването идва от неправилна интерпретация на чл. 5, ал. 3 в проектонаредбата, където пише, че в жълта зона може да бъде въведено платено паркиране със заповед на Столичната община.

"И в момента е така при разширение на обхвата на зоните за платено паркиране, но се въвежда например зелена зона", добави Зарков и уточни, че такива решения обикновено се взимат след искане на граждани, които живеят в близост до границите на зоните. В момента имало постъпили такива искания от жители в кв. "Лозенец" и около пазара "Димитър Петков".

Попитан каква е идеята на жълтата зона, Зафир Зарков посочи: "Това е подложка, върху която да вървят останалите зони." Целта е постепенно в целия град местата за паркиране да бъдат разчертани, за да е още по-ясно къде точно е позволено спирането на автомобили. Но жълтата зона няма да бъде платена, уточни съветникът. За пример даде кв. "Люлин", където много шофьори спират неправилно по централните булеварди.

Все пак спорният член ще бъде редактиран и ще бъде добавено, че при разширение се въвежда зелена или синя зона за паркиране, макар че в останалите членове на документа изрично е уточнено, че жълтата зона е напълно безплатна. "Според юристите на общината и в момента е ясно, но за успокоение на гражданите ще го добавим", каза Зарков.

Освен това в наредбата са залегнали и обещаните промени. Вече и живеещите по настоящ адрес ще имат право на винетка за преференциално паркиране в центъра, като всеки член на домакинството ще има право на един стикер за 150 лева в синя и 100 лева в зелена годишно. Така се отменя сегашното правило всяко домакинство да има право на преференциално паркиране само за две коли.

Въвежда се и 10-минутно гратис паркиране срещу талон с точен час на спирането на колата, който ще се взима от служителите на Центъра за градска мобилност. По този начин родители ще спират безплатно пред детски градини и училища, когато изпращат или прибират децата си.

Също така в наредбата ще бъдат записани и двата варианта за трансформация на Центъра за градска мобилност. Единият е търговското дружество да стане общинско предприятие, както реши административният съд преди няколко месеца. Другият е общината да се възползва от промените в Закона за обществените поръчки и директно да възложи контрола по паркирането на дружеството си.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив