29 Март 2024, 08:04 Днес (0) | Вчера (11)

Ще има полети Русе-София от догодина

18 Ноември 2021 17:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 ноември 2021, 17:46
Министерство на икономиката

Държавата ще финансира довеждащата инфраструктура до индустриалните зони

Министерството на икономиката работи по проекта за Летище Русе. Целта ни е до края на годината да стартира процесът. Инвестиционните разходи са за основна и довеждаща инфраструктура. Надяваме се от началото на 2022 година да започнат редовни граждански полети от София и обратно. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева по време на форума "Бизнесът следва транспортната инфраструктура" с акцент върху Северна България в гр. Русе.  На събитието участие взеха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, министърът на финансите Валери Белчев и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христина Велинова.

"Възстановяването на летище Русе ще обслужва и съседните градове и ще помогне за свързаността на Северна и Южна България. Регионалният дисбаланс между двата региона е от проблемите, които от години вместо да се решава, се задълбочава. Всички изследвания сочат, че добрата инфраструктура е предпоставка, както за развит бизнес и инвестиции, така и за стабилни търговски взаимоотношения между клиент и доставчик. Ето защо очакваме тази политика да стане приоритетна и за следващото правителство и да продължава през целия период до 2026 г.", каза Везиева.

Министър Везиева изтъкна възможностите, които предлага Плана за възстановяване за инфраструктурни проекти, като посочи, че държавата ще финансира довеждащата инфраструктура до индустриалните зони. По думите й по проектния фиш за индустриални зони са заложени 400 млн. лв. В тях инвеститорите ще могат да финансират техническа и социална инфраструктура. "Идеята е, когато се появи бизнес инвеститор с някакво намерение, той да има възможността на пазарен принцип да избере място, където да развива своя бизнес. В този подход към Плана за възстановяване ще могат да кандидатстват както общините, така и индустриалните паркове", допълни тя.

По време на конференцията бяха набелязани конкретни дългосрочни цели за намаляване на регионалния дисбаланс в икономическото развитие на страната. Бяха обсъдени още инфраструктурни въпроси, свързани с пътя Велико Търново -Русе, фериботната линия, проекта за втори мост на Дунав, както и проектите за интермодални терминали.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив