14 Май 2024, 09:30 Днес (1) | Вчера (12)

Ще има уикенд винетка за леки автомобили, есента ще е ясна цената й

26 Юли 2018 16:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 26 юли 2018, 17:20

Валидните хартиени винетки не трябва да се подменят след въвеждането на електронните

Купените хартиени винетки за леки автомобили, които са валидни и след 1 януари 2019 г., няма да има нужда да се подменят и шофьорите ще могат да пътуват с тях. Електронната система няма да ги отчита като нарушители. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в интервю за сутрешния блок на бТВ. Електронните винетки ще се продават от 1 януари 2019 г., а приходите от тол таксите ще започнат да бъдат генерирани от средата на 2019 г. Тол системата е най-важният ни приоритет, заяви той. Министърът обясни, че се създават възможности за купуване на електронните винетки от бензиностанциите, през телефон и през интернет. Ще има уикенд винетка за леки автомобили. Цената и времетраенето ще обсъдим септември-октомври, допълни той.

Регионалният министър отбеляза, че има недостиг на ресурс в Агенция "Пътна инфраструктура" и затова тол системата е важна. С внедряването й ще има по-добър контрол, по-добра поддръжка на пътища и повече пари за ново строителство.
Над 350 км са построените магистрални участъци за последните 8 години. С приходите след въвеждането на тол системата още 400 км ще могат да се построят за пет години, обяви той.
Министърът обясни, че не може приходите от тол системата да отиват за общински пътища, тъй като европейска директива регламентира в какво да се инвестират. Започнали сме обмислянето на компенсаторен механизъм от държавата за общински пътища. Получаваните в момента около 350 млн. лв. приходи от винетки годишно се инвестират в поддръжка на републиканката пътна мрежа. Държавата отделя ресурс 70-80 млн. годишно за общински пътища, който може да се увеличи, каза той.

Магистралата "Русе – Велико Търново" може да бъде завършена до 2022 – 2023 г. Срокът зависи от това колко бързо ще се избере строител, информира Николай Нанков. Той напомни, че има жалби, свързани с екологичното законодателство. Заседанието на Върховния административен съд е насрочено за 21 септември. Такива жалби често са свързани с бламиране на процеса, отбеляза министърът. Проблемът не е самото строителство. Често сме критикувани, че строим скъпо и некачествено. Това не е вярно – строим най-евтините магистрали, но не за сметка на качеството, като увеличаваме и гаранцията, каза още той.

Николай Нанков съобщи, че през месец август предстои да бъде направена първа копка на участъка между пътните възли "Белокопитово" и "Буховци" на АМ "Хемус". Вчера Министерският съвет взе решение за отчуждаване на имоти по трасето, отбеляза той.  Следващите два месеца предстои да стартират обществени поръчки за още 137 км по протежението София – Велико Търново, каза министърът. До 3 години и половина ще можем да стигаме по "Хемус" до Велико Търново, а цялата магистрала ще е готова до 2024 ч., каза Николай Нанков. Довършваме автомагистрала "Струма", завършихме предсрочно с 6 месеца пътя Ахелой – Равда, но фокус в този мандат е Северна България, подчерта той.

Тунел под "Шипка" ще има, заяви министърът.  От началото на следващата година ще стартираме с процедурите за тунел под "Шипка" с дължина 3,2 км, като за него има и интерес от чужди инвеститори, съобщи Николай Нанков. Над 4000 тежкотоварни автомобила на денонощие е трафикът по направлението. При невъзможност за частно финансиране, публично-частно партньорство, ще осигурим държавно финансиране и за тунела, посочи министърът. Трафикът през Петрохан, за който започнахме с предпроектно проучване и геология, за да може да стартират необходимите процедури, е идентичен, каза още той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив