18 Април 2024, 13:46 Днес (5) | Вчера (11)

Ще привличаме външни инвестиции в седем приоритетни сектора

06 Юли 2016 17:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 юли 2016, 17:42

Приоритетно е производството на компютри, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химически продукти, пластмаса, храни

Регионалните политики трябва да станат работещи и да бъдат водещи по отношение на инвестиционния процес и икономическото развитие, това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която заедно със Стамен Янев изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ представи стратегически анализ и концепция за привличане на инвеститори, изготвени от БАИ. "Инвестиционния процес е сложен и изисква дългосрочно планиране, бизнес средата, бизнес климатът и икономическите процеси са свързани не само с националните политики, но и с изпълнението на регионално ниво", каза Везиева.

Концепцията за привличане на инвестиции предвижда фокусиране и подбор на приоритетни отрасли, страни и компании, изготвяне на профил на преките чуждестранни инвестиции, създаване на целенасочен маркетинг, както и изграждане на интегрирана стопанска мрежа между български и чуждестранни инвеститори, обясни заместник-министърът. Тя посочи, че от анализа, който е направен в БАИ са извадени седем технологични профили, в които има реален потенциал за инвестиции. Седемте сектора са: производство на компютърна техника, на електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химия, изделия от каучук и пластмаса, хранително-вкусова промишленост. "Тези дейности се вписват изцяло и в четирите тематични области на  Стратегията за интелигентна специализация", допълни тя.

Като силни страни за привличане на инвеститори в тези седем технологични сектора зам.-министърът на икономиката изтъкна традициите в тези браншове, добрата възвръщаемост на капитала, наличието на изградена образователна структура, включително и за професионално обучение, ниските производствени разходи, експортната насоченост, изпреварващият ръст на българския износ, както и развитата подизпълнителска дейност на малките и средни предприятия.

Везиева посочи, че агенцията за инвестиции ще работи в тясна връзка и сътрудничество с регионите. "Областите са определили в какви сектори искат да се развиват и посочените от тях конкретни проекти и обекти ще се промотират при изявен интерес от страна на инвеститори", обяви тя.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции г-н Стамен Янев обяви като приоритет на Агенцията привличането на инвеститори във високотехнологични индустрии и в полза на регионалните политики за развитие. "България ще се представя пред света като високотехнологичен хъб между Изтока и Запада", заяви той.

От началото на годината досега са сертифицирани като приоритетни 9 проекта, инвестициите в които ще доведат до разкриването на над 3 хил. нови работни места, а до края на годината целта е да се сертифицират двойно повече спрямо миналата година – т.е. поне 24 проекта. "Подадените към момента заявления в агенцията  са 19 и предвиждат създаване на около 6 хил. нови работни места, като се очертава да има още кандидати", каза още Янев.

Зам.-министър Везиева и Стамен Янев изразиха очакванията си , че през тази година ще бъдат реализирани повече преки инвестиции в България в сравнение с миналата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив