17 Май 2024, 10:46 Днес (3) | Вчера (11)

Ще променят методиката за определяне на обхвата на „Гражданска отговорност“

21 Декември 2005 18:35 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

За целта и Европейската комисия трябва да даде съгласието си

Предстои промяна на методиката, по която се определя обхвата на „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Това обяви Ралица Агайн, зам.-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор“. Тя уточни, че по официални данни обхватът на задължителната застраховка за последния месец е около 62%. Това е особено обезпокоително, тъй като няма държава в Европейския съюз с повече от 8% незастраховани автомобили, подчерта Агайн. Тя обясни, че сега използваната в България методика за определяне обхвата на „Гражданска отговорност“ дава сериозни отклонения, породени от неточности в регистрите на автомобилите.
В момента обхватът на застраховката се определя като броят на колите, за които има сключена „Гражданска отговорност“ се съотнесе към общия брой на регистрираните в страната автомобили в движение. Публична тайна е обаче, че почти никой в България не си прави труда да дерегистрира колата си, дори след като я предаде за вторични суровини или я зареже в някой двор. Затова се обсъжда варианта обхватът на „Гражданска отговорност“ в бъдеще да се определя, като броят на незастрахованите предизвикали пътно-транспортно произшествие автомобили се съотнася към общия брой на виновните за ПТП, обясни Агайн. Тя подчерта, че подобна методика се използва от немалко страни в ЕС, но за да бъде официално възприета от България трябва да имаме одобрението на Европейската комисия. Причината е, че според някои тълкувания един автомобил може да стане причина за увреждане на лица или имущество не само, ако е в движение, но дори и когато е паркиран. Все още нямаме одобрение от страна на ЕК за евентуална промяна на методиката, уточни Агайн.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Като изчислявате обхвата на „Гражданска отговорност“ на автомобилистите вземете да използвате броя на водачите, а не броя на автомобилите. Ако не Ви е ясно, това е застраховка за водачи, а не за автомобили. Каското е застраховка за автомобили.
#0 | от Има ли | преди
Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив