29 Март 2024, 01:07 Днес (0) | Вчера (11)

Ще се цели в 100% от случаите с червен код линейките да стигат за 8 минути

27 Август 2015 09:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 август 2015, 09:16
Булфото

Новите регламенти в Спешната помощ ще влязат в сила другия месец, уточни Шарков

Кодове като в прогнозата за времето вече ще важат и за линейките. Червено, жълто и зелено - от тези цветове ще зависи времето, за което Бърза помощ ще трябва да стига до адреса. В графата червен код ще попадат пациентите с опасност за живота. При тях линейката ще пристига до 8 минути. В категорията жълт код ще попадат болните, които са в нестабилно състояние. Те ще трябва да чакат за екип в рамките на 20 минути. Зеленият код е за пациенти, които се определят като спешни, но стабилни. При тях екип може да пристигне за времето от 20 минути до 2 часа. 

 "Новият регламент ще влезе в сила най-късно другия месец. Стремежът на всички ще бъде да се реагира бързо, за да се обхванат максимален брой случаи”, поясни в "Здравей, България” зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. 

Той обаче уточни, че винаги може да възникнат непредвидени обстоятелства, които да възпрепятстват пристигането на линейката за 8 минути. Шарков даде пример със САЩ, където в 75-80% от случаите тя пристига за това време. Целта на родната Спешна помощ ще бъде да се постигнат 100%. 

Относно проблема с линейките в малките населени места и тяхната липса, зам.-министърът уточни, че териториалното преразпределение на задълженията в спешната медицинска помощ ще реши част от този проблем.  

"Има положителна тенденция от години насам – за първи път броят на хората, постъпили в Спешна помощ, е повече от хората, които са напуснали системата. Досега тази тенденция не съществуваше”, заяви Шарков. 

"Голяма част от линейките в София са в непрекъснато движение. Може да се случи така, че дадена кола да бъде пренасочена от едно повикване със зелен код към друго с червен. Трябва да имаме разбирането, че това, че сме си уболи пръста или сме се закашляли не е състояние, което изисква линейката да дойде първо при нас. Децата винаги са код червено. Родителят може да преувеличава симптомите, но ние винаги сме длъжни да реагираме бързо”, коментира още Ваньо Шарков.  

Той допълни, че с предимство са и хората със симптоми на инфаркт, инсулт, както и пациентите с тежки травми. 

"Спешната помощ е държавен ангажимент. Нека обаче не бъде използвана като бонбон от някой в предизборните кампании. Ние се стремим да я променим изцяло и затова ще ремонтираме всеки един филиал, независимо коя политическа сила е на власт”, завърши Ваньо Шарков.  

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив