06 Май 2024, 20:51 Днес (0) | Вчера (1)

Ще търсим начин превозвачите да бъдат компенсирани, обещаха двама министри

10 Февруари 2016 09:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 февруари 2016, 16:19
Под лиценза на creativecommons

Проблемът е, че стачката на фермерите е незаконна и няма към кого да бъдат предявени искания, каза министър Московски

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се договори с българските превозвачи да вдигнат блокадата на ГКПП "Кулата”. Границата ще бъде отворена до преминаването на всички превозни средства, като след това пропускането отново ще става по ежедневен график от 11.00 до 16.00 часа. Министър Ивайло Московски информира превозвачите, че е разговарял с гръцките власти и те са го уверили, че българските водачи няма да бъдат блокирани на гръцка територия и предвижването от ГКПП "Кулата” до фериботен комплекс "Игуменица” ще бъде свободно. Той призова шофьорите да сигнализират незабавно ако имат проблеми при преминаването през Гърция.

"Тепърва ще се изчисляват загубите, имаме нужда да ни бъдат подадени коректни данни от превозвачите. Те ще продължават вероятно да търпят щети", коментира министърът на транспорта, цитиран от бТВ. Министър Московски каза, че са изследвали всички случаи, които има като такъв тип поведение във Франция, Италия, Испания и до момента не са намерили случай, в който превозвачите да са компенсирани.

"Ще търсим начин да бъдат компенсирани. Проблемът е, че стачката им е незаконна, на практика няма към кого да бъдат предявени искания, тъй като самата официална гръцка власт казва, че нещата са извън нейн контрол. Не могат и да носят отговорност за поведението на фермерите в случая. Ще търсим консултации с юристи да видим какво може да се направи. Това е безобразие, няма друг начин по който да го нарека. Предвидих, че нещата ще ескалират миналата седмица. Надявам се да има разум и мъдрост от страна на гърците, защото, ако има пак такъв случай - нещата ще излязат и при нас извън контрол."

"Това е абсолютно безпрецедентна ситуация. Български официални държавни представители и то на най-висше ниво да уреждат такава ситуация на територията на чужда държава със самите протестиращи – нещо без аналог!" Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" по БНР Томислав Дончев и потвърди, че българската държава ще търси обезщетение за превозвачите, които понесоха загуби от блокадата на гръцката граница.


Външният министър Даниел Митов съобщи, че заради създалата се ситуация комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос пристига утре у нас.  Митов увери, че от самото начало на кризата сме предприели всички възможни институционални действия и по отношение на ЕК - "написали сме две писма от МВнР и Tранспортното министерство". 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив