14 Май 2024, 17:05 Днес (9) | Вчера (12)

Щетите от взрива в Тянцзин може да надхвърлят "значително" предварителните оценки

19 Август 2015 17:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 август 2015, 12:55
Под лиценза на creativecommons

Застрахователните обезщетения след смъртоносния взрив в Тянцзин може значително да надхвърлят официалните разчети, предупреди рейтинговата агенция Fitch

Най-малко 114 души загинаха, а други 700 бяха ранени при взрива миналата седмица. Жителите настояват за компенсации, а производствените процеси на много от фирмите в региона бяха спрени, предаде Би Би Си.

Хиляди души трябваше да напуснат домовете си, след като бяха открити токсични химикали във въздуха след взривовете в десетото най-натоварено пристанище в света. Следи от нервнопаралитични газове са открити на мястото на експлозиите, съобщи днес централната телевизия в Китай.

Въз основа на информация от официалните китайски медии банка Credit Suisse оценява, че загубите за застрахователите могат да възлязат на 1-1.5 милиарда долара.

Рейтинговата агенция Fitch предупреди, че разходите може да бъдат много по-високи.

"Плащанията вероятно ще нарушат финансовата реализация на компании от региона, както и на тези, които са акумулирали висок риск в засегнатите райони. Големите разходи може да направят взривовете една от най-скъпите катастрофи за китайския застрахователен сектор през последните няколко години", коментират от Fitch.

Ако прогнозите се сбъднат, изплатените суми ще представляват около 5% от капитала на акционерите на шестте водещи застрахователни компании, които са действали в Тянцзин, преценяват от Fitch.

Местните китайски застрахователи се очаква да понесат най-голямата част от разходите.

Разследването на причината за взрива все още продължават и щетите все още се анализират. През последните дни беше арестувано ръководството на фирмата, където са се съхранявали химикалите, и се появиха съмнения дали фирмата е имала валидни разрешителни за целия период на дейността й.

Oсвен действителните щети няколко фабрики в близост до мястото на взрива спряха дейностите си и също биха могли да претендират за компенсации.

Японският производител на автомобили Toyota каза, че повече от половината производствен капацитет на компанията в Китай ще бъде засегнат най-малко до сряда.

Компанията обяви, че е спряла всичките три производствени линии в завода си в близост до Тянцзин, която може да произвежда до 530 000 автомобила годишно.

От компанията заявиха, че може да отклонят превозите си през пристанищата Шанхай и Далиан заради тежките повреди на пристанището в Тянцзин.

Хиляди внесени коли на Volkswagen, Toyota, Hyundai и Renault, паркирани в близост до мястото на взрива, са били повредени при експлозията.

Операциите на Panasonic, логистичната фирма Singamas Container Holdings и на американския производител на селскостопанска техника Deere & Co. също са били нарушени.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив