21 Май 2024, 07:43 Днес (0) | Вчера (11)

Щорите, сенниците и вентилаторите са икономична алтернатива на климатиците

05 Август 2005 08:57 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Когато се купуват домакински уреди, трябва да се вземе под внимание енергоспестяващият клас, който е показан на етикета на уреда

Използването на щори, сенници, чадъри и тенти за ограничаване на прякото слънчево нагряване в помещенията е най-евтиният начин за охлаждане на жилищата при високите летни температури, препоръчват експертите на Агенцията за енергийна ефективност, съобщи БТА. В стаите, в които няма пряко слънчево греене,не трябва да се поставят мрежи и пердета, за да влиза чист и свеж въздух.Въздушна циркулация с помощта на битови вентилатори и климатизатори също може да постигне приемлива температура в стаите.
Добре е почистването на жилищата да се извършва с прахосмукачки с воден филтър, препоръчват от Агенцията за енергийна ефективност. Периодичното овлажняване на пода и другите големи повърхности също ще намали високата температура.
Друг практичен съвет е създаването на открити водни площи в еднофамилните къщи.
Възможно е тези мерки да утежнят допълнително семейния бюджет. Затова, когато се купуват домакински уреди, трябва да се вземе под внимание енергоспестяващият клас, който е показан на етикета на уреда. Етикетът дава информация за разхода на енергия, нивото на шум и др.
Най-икономични са уредите клас "А". На този етикет е посочена и средната консумация на уреда за един цикъл на работа или за една година. Осреднената стъпка на разликата в енергийната консумация между отделните класове от А до G e около 10%.  Въпреки по-студеното начало на лятото се наблюдава леко увеличение на продажбите на климатици спрямо миналaта година, заяви Емил Георгиев, директор "Маркетинг и продажби" в една от веригите от хипермаркети за електроника.
Поради рязкото повишаване на температурите през последните 10 дни има голям скок в търсенето на климатици.
По данни на холдинг продажбите в брой и тези на кредит са видимо изравнени. Причините за това са няколко: от една страна, цените на климатиците се понижиха и по този начин този вид техника стана достатъчно достъпна за по-широк кръг от хора, от друга - лизинговите условия също се подобриха значително, което увеличи продажбите не само на климатици, но и на всякакъв вид друга техника. Предпочитаните климатици са комбинираните - за охлаждане и отопление.
От гледна точка на консумацията на ток,охлаждането с вентилатор излиза по-евтино, Но според Георгиев като ефиктивност климатиците са по-предпочитани.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив