20 Април 2024, 17:16 Днес (0) | Вчера (10)

Южна и Югоизточна Европа ще страдат най-много от изменението на климата

26 Януари 2017 13:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 януари 2017, 13:09

Жеги и засушавания ще зачестяват, поставяйки в риск селскостопанските добиви

Южните и югоизточните райони на Европа ще се изправят пред най-неблагоприятни ефекти от изменението на климата измежду всички региони на Европа. Това е изводът на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), публикуван в нов доклад в сряда. Жегите и сушите ще стават все по-чести, предвижда агенцията, цитирана от GreenTech.bg.

Изменението на климата е причина за по-чести и по-тежки бедствия като наводнения, суши, екстремни бури и горещи вълни из цяла Европа. Климатичните екстремности са свързани с покачването на глобалните температури, които с всяка следваща година постигат нови рекорди, водейки до покачване на морското равнище и топене на морския лед в Арктика.

"Всички европейски региони са уязвими към изменението на климата, но някои региони ще усетят повече негативни въздействия, отколкото други," се казва в доклада. Там е записано, че Южна и Югоизточна Европа се очаква да бъдат "горещата точка" на изменението на климата. Те ще се изправят пред най-голям брой неблагоприятни въздействия.

Районът и без друго изпитва нарастване на температурните есктреми, чести засушавания и внезапни, резки порои. Това води след себе си проблеми като по-ниски селскостопански добиви, загуба на биологично разнообразие и горски пожари.

Крайбрежните зони и заливните райони в в западните части на Европа са също "горещи точки" на климатичните промени. Те страдат от повишен риск от наводнения, от покачването на морското равнище по-чести екстремни бури.

Въпреки че някои региони в Европа биха могли да изпитат известни положителни въздействия от изменението на климата, като например подобряване на условията за селско стопанство в някои части на Северна Европа, повечето региони и сектори ще бъдат негативно засегнати, казва агенцията в доклада си.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив