04 Май 2024, 21:13 Днес (0) | Вчера (0)

Юнионбанк дава 85% от цената на зърното в заем

04 Юли 2005 08:48 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Трезорът с над 60% пазарен дял отпуска парите за 5 дни

Доайенът на кредитирането срещу залог на складови записи Юнионбанк, дава 85 процента от цената на зърното в заем, като заемът се отпуска до 5 дни след представянето на необходимите документи. Това каза специално за "Монитор" Кирил Чалтаков, главен експерт в отдел "Корпоративни клиенти" на банката. Банката е първият трезор, който започна да раздава подобни кредити и сега държи 60% пазарен дял.
Първите кредити са договорени от "Юнионбанк"през 2001г. и интересът към тях нараства с всяка следваща година. Ръстът на кредитите от 2002 г. надвишава неколкократно тези от 2001г., кредитите от 2003 г. нарастват с над 50% спрямо 2002 г., а през 2004 г. - със 122% спрямо предходната, каза още Чалтаков. Очакването за тази година е за увеличения на кредитите предоставени срещу складови записи. Това се обуславя и от непрекъснато лицензиращи се нови публични складове и  нарастване доверието към тях от страна на  вложителите на зърно, обясни експертът. Особено важна роля играе и Държавната комисия по зърното и фуражите, която постоянно провежда контрол по начина на съхранение на зърното в публичните складове и зърнохранилищата, добави той.
ТБ "Юнионбанк" АД предлага бърза и олекотена процедура, изискваща минимален набор от документи и изключително благоприятен лихвен процент, каза още Чалтаков. Няма ограничения за броя на складовите записи, които могат да бъдат заложени. Предвидена е и възможност  да се използват средствата по Ваша преценка и да изберете най-подходящото време за покупка или продажба на зърно за постигане на по-добра цена.
Клиентът трябва да е сключил договор и да разполага със складови записи за влог на зърно (пшеница, ечемик, царевица или слънчоглед), издадени от лицензирани публични складове, с които ТБ "Юнионбанк" АД работи, обясни Чалтаков.
Пазарната цена на зърното се определя според котировките на Софийска стокова борса и пазарните условия, размерът на заема конкретно зависи от количеството зърно от складовия запис и качествените показатели на зърното. Срок на кредита е в зависимост от срока на складовия запис, а срокът за отпускане е до 5 работни дни след представяне на всички необходими документи. Особеното на този вид заеми е, че те се погасяват еднократно на падежа.
Кредитирането срещу залог на складови записи е специфичен продукт, предназначен за производители и търговци регистрирани по Закона за съхранение и търговия със
зърно. 
Обезпечението е залог на складови записи, които дават възможност кредиторът веднага да сложи ръка на зърното при неплащане от страна на зърнопроизводителя или търговеца на зърно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив