02 Май 2024, 13:38 Днес (8) | Вчера (0)

Юнкер започна борбата за поста на председател на Европейската комисия

27 Май 2014 09:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 май 2014, 09:18
Под лиценза на creativecommons

Юнкер трябва да бъде номиниран от лидерите на 28-те държави членки, които ще се срещнат днес на вечеря, за да обсъдят резултатите от евровота. После кандидатурата на Юнкер трябва да бъде одобрена с обикновено мнозинство в Европарламента

Битката за поста председател на Европейската комисия - една от най-важните работни места в Брюксел, започна рано в понеделник, след като дясноцентристите отбелязаха победа на изборите за Европейски парламент, отбеляза "Ройтерс".

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, изборът на дясноцентристите за председател на Еврокомисията, пренебрегна въпросите, свързани с кандидатурата му. Той само посочи, че победата на неговата Европейска народна партия на европейските избори му дава правото и приоритета да се опита да сформира мнозинство в парламента и в Европейския съвет, което ще му е необходимо за спечелване на поста.

Юнкер трябва да бъде номиниран от лидерите на 28-те държави членки, които ще се срещнат днес на вечеря, за да обсъдят резултатите от евровота. После кандидатурата на Юнкер трябва да бъде одобрена с обикновено мнозинство в Европарламента.

Запитан за резервите, изразени към кандидатурата му от Великобритания и от някои други страни, Юнкер рязко припомни, че на този въпрос е отговарял хиляди пъти. "Не ме интересува", заяви той. "Не съм поставен на колене, аз съм спечелил изборите", добави той.

Европейската народна партия получи над 28% на европейските избори, което ѝ осигури 214 места в 751-местния парламент. Тя има добра преднина пред социалистите и демократите, останали на второ място със 189 места според временните резултати.

ЕНП, освен че трябва да убеди европейските лидери, че Юнкер, който две десетилетия беше в центъра на европейската политика, е подходящият човек за поста на председател на Еврокомисията, трябва и да му осигури подкрепа в парламента от 376 необходими гласа.

Юнкер изключи възможността да работи с която и да било антиевропейска или евроскептична партия, но даде да се разбере, че ще търси подкрепа от социалистите, либералите и от други традиционни проевропейски партии. Това може да отнеме известно време. Не се очаква яснота по въпроса до средата на юни. А през това време Юнкер ще трябва да отговаря на още въпроси дали е подходящ за висшия пост и дали ключови страни членки като Великобритания, Германия, Франция и Холандия ще му дадат подкрепата си.

По време на 30-минутната пресконференция в централата на ЕНП Юнкер на моменти се държеше нервно и дори прекъсна италиански журналист, задаващ му въпрос. Юнкер на два пъти каза, че вече е отговарял на някои въпроси хиляди пъти. Но в същото време показа, че умело борави с френския, немския и английския. Няколко пъти използва и типичното си скучновато чувство за хумор и заяви, че "не е уморен възрастен мъж", коментира агенцията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив