27 Април 2024, 02:53 Днес (0) | Вчера (11)

Юнкер поиска удвояване размера на Европейския инвестиционен фонд

14 Септември 2016 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 септември 2016, 15:59

Жан-Клод Юнкер също така желае Фондът да се разшири към частния сектор в Африка

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за обединена подкрепа на Европейския съюз, като заяви, че изпитващият проблеми единен блок след референдума във Великобритания за Brexit не е на път да се разпадне въпреки неговата екзистенциална криза.

Говорейки в сряда пред Европейския парламент в Страсбург, Юнкер изложи за пръв път след вота на британците на 23-ти юни за напускане на Съюза плановете на Европейската комисия, посочвайки британския референдум като предупреждение, че ЕС е изправен пред битка за оцеляване срещу национализма в Европа.

Европейският съюз не разполага с достатъчно обединение. Има разделение и честа фрагментация. Това дава възможност за галопиращ популизъм, каза той, но подчерта, че вярва, че най-големият в света търговски блок е все още важна сила. ЕС като такава значима сила не е изложен на риск, сподели шефът на ЕК, цитиран от Ройтерс и БНР.

Доказателство за това, според Юнкер, е успехът на новия Европейски инвестиционен фонд, който бившият премиер на Люксембург предложи да се удвои до 630 млрд. евро до 2022 година, за да помогне за различни значими проекти от летища до широколентови мрежи на фона на резкия спад на разходите след края на глобалната финансова криза.

Нашият Европейски инвестиционен фонд ще предостави общо най-малко 500 млрд. евро за инвестициите до 2020 година и ще работи за тяхното повишение до 630 млрд. евро до 2022 година. Ако държавите - членки допринесат, ние можем да постигнем този размер на инвестициите още по-бързо, отбеляза той пред европейските депутати.

Жан-Клод Юнкер също така желае Фондът да се разшири към частния сектор в Африка, за да помогне за ограничаване на емирацията в Европа, като се започне със сума от 44 млрд. евро, която по-късно би могла да се удвои.

Шефът на ЕК отправи и завоалирана критика към страните от Източна Европа, които не желаят да вземат бежанци от Северна Африка и Близкия изток. Солидарност трябва да идва от сърцето. Тя не може да бъде принудителна, заяви Юнкер.

Той отново призова преговорите с британските власти около развода на Обединено кралство с ЕС да започнат колкото се може по-бързо, но за пореден път не представи някакви по-ясни насоки в това отношение. Предстоящата в петък среща на върха на останалите 27 страни - членки на ЕС също е малко вероятно да хвърли повече светлина по въпроса за Brexit.

Вместо това Жан-Клод Юнкер предупреди, че останалите правителства от ЕС трябва да намалят различията си относно решаването на редица проблеми пред техните икономики и общества, въпреки че самия той няма планове за "Съединени щати на Европа".

С оглед на факта, че Германия и Франция са изправени пред важни парламентарни избори през следващата година, е малко вероятно да се очакват големи промени в ЕС, но редица официални европейски представители са загрижени, че политическите напрежения около фискалната политика в еврозоната или тези около приемането на бежанци могат да застрашат единството на Блока.

Юнкер също така призова държавите да завършат създаването на Европейска гранична и бреговата охрана - проект, който беше задвижен през миналата година с оглед хаотичното пристигане на над един милион имигранти и бежанци, както и предложеното ново сътрудничество между армиите на ЕС. Той настоява и за ускоряване на процеса по създаване на единен съюз на капиталовите пазари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив