02 Май 2024, 12:00 Днес (6) | Вчера (0)

Юнкер предлага днес нов вариант на Европейската комисия

15 Октомври 2014 09:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 октомври 2014, 09:11
Под лиценза на creativecommons

В съобщение късно във вторник той обяви, че новото словенско предложение - почти непознатата и с практически нулев политически опит Виолета Булц, ще поеме транспорта

Одобреният за нов председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи днес официално идеята си за ново разпределение на постовете след като Европейският парламент отхвърли кандидатурата на бившия словенски премиер Аленка Братушек за зам.-председател по въпросите на енергетиката.

В съобщение късно във вторник той обяви, че новото словенско предложение - почти непознатата и с практически нулев политически опит Виолета Булц, ще поеме транспорта. Словакът Марош Шефчович, който вече бе одобрен от евродепутатите за този ресор, ще поеме енергетиката и ще стане зам.-председател на Еврокомисията.

Предложението е отправено към Съвета на ЕС, но вместо да се изчаква събирането на държавните лидери, одобрението или отхвърлянето на новото разпределение ще стане на ниво посланици.

Ако държавите членки приемат тези размествания, 50-годишната Булц ще се яви за изслушване пред транспортната комисия на Европейския парламент в понеделник. Готовността на Шефчович ще бъде проверена на следващия ден от комисията по енергетика. Ако и на двете изслушвания кандидатите бъдат одобрени, има шанс да се реализира идеалният вариант на 22 октомври Европейският парламент да даде одобрение за целия екип на Юнкер и новата Еврокомисия да заработи от 1 ноември.

На Булц обаче й предстои трудно изслушване, най-малкото защото тя бе предложена от спечелилият през лютото изборите премиер Миро Церар напук на останалите две партии в коалиционното правителство в Словения и въпреки препоръките на социалисти и консерватори в Европарламента за популярна словенска евродепутатка.

Словенската кандидатка е учила в САЩ, специализирала в Силициевата долина и има бизнес в сектора на телекомуникациите. Но тя няма никакъв политически опит и медиите се фокусираха върху такива нейни умения като младежкото й увлечение по баскетбола, черният колан по таекуондо, обучението й в шаманство и използването на нестинарство в консултантските курсове на фирмата й.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив