26 Април 2024, 12:46 Днес (5) | Вчера (14)

Юнкер предлага нов план за реформа на еврозоната

22 Юни 2015 15:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 юни 2015, 12:16
Под лиценза на creativecommons

Планът включва визия за засилен контрол на общата валута и споделени фискални ресурси за затруднени държави

На фона на кризата в Гърция и заплахите за стабилността на еврозоната председателят на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер и четирима други високопоставени лица в ЕС представиха визия за засилен контрол от страна на Брюксел на общата валута, предаде Ройтерс.

В доклад, който ще бъде публикуван в понеделник, председателят на Европейската комисия предложи също и помощ за държави в затруднено положение. Докладът "Завършване на Европейския икономически и валутен съюз" е подготвен от председателя на ЕК, председателя на Европейската централна банка, председателя на Европейския съвет, говорителят на Европейския парламент и ръководителя на финансовите министри от еврозоната.

В него се препоръчва на правителствата да подкрепят промени в процедурите през следващите две години и да начертаят дългосрочни идеи, които да бъдат приети в нови договорни задължения през следващото десетилетие.

Докладът утвърждава еврото като "успешна и стабилна валута", но признава, че са необходими бързи подобрения предвид високата безработица, така че да "осигурят еврото, което е повече от валута, а именно политически и икономически проект, да има трайна, честна и демократично легитимна база".

Затова и се предвижда необходимостта за споделяне на повече суверенитет от страна на държавите в тази област към европейските институции. Възможен краен резултат би могла да бъде "хазна на еврозоната", въпреки че докладът изрично подчертава, че това не означава да има постоянни стабилизиращи парични трансфери към определени страни, нито пък те да бъдат използвани за изравняване на доходите между богати и бедни страни.

Националните лидери, които поръчаха доклада миналата година, ще могат да го обсъдят на срещите на върха вторник и петък.

Очаква се докладът да се хареса на Германия, тъй като призовава за по-строга дисциплина за страни като Франция и Италия, които в момента не успяват да отговорят на бюджетните критерии.

Но също така в документа се казва, че страните, които имат постоянен търговски излишък, като Германия, трябва да гo коригират. Отделно споменаването на споделени фискални ресурси в помощ на държави в затруднение също е тема, която тревожи германския канцлер Ангела Меркел.

В краткосрочен план докладът препоръчва бързо създаване на националните органи за конкурентоспособност по модела на Белгия и Холандия, които да оказват натиск на правителствата да преследват политики за повишаване на продуктивността. Той призовава и за по-голям натиск в подкрепа на устойчиви системи за заетост и пенсии като част от годишния преглед на ЕС на националните бюджети.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив